Hlavní obsah

Slovensko - Finsko 0:5Finové drží čistý štít, Slováci znovu bezzubí. Jejich šance na čtvrtfinále ale stále žije!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. Koivu 0 : 1
32. Pihlström 0 : 2
47. Barkov 0 : 3
60. Jokinen 0 : 4
60. Laine 0 : 5
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Půltucet zápasů, plný počet vítězství i bodů. Obdivuhodná je dosavadní bilance hokejistů Finska na letošním MS, kteří již jako jistí čtvrtfinalisté šampionátu uštědřili ve skupině B v Petrohradu další prohru celku Slovenska (5:0). Svěřenci trenéra Zdena Cígera prohráli počtvrté v řadě, z posledních dvou zápasů mají skóre 0:10, přesto jejich naděje na účast ve čtvrtfinále stále žije.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Fin Jarno Koskiranta (vlevo) bojuje o puk s Ivanem Švarným ze Slovenska.

Článek
Fotogalerie

Slováci už sedm třetin po sobě neskórovali, i tak ale mohou stále pomýšlet na play off. V závěrečném úterním utkání základní skupiny však potřebují bezpodmínečně zvítězit za tři body v přímém souboji nad výběrem USA. Výhra Francie nad zatím suverénními obhájci z Kanady je totiž značně nepravděpodobná.

Tým Suomi naopak v přetahované o první místo ve skupině má opět navrch nad Kanadou, která je rovněž stoprocentní, ale odehrála zatím o zápas méně. Proti Slovákům jej po bezbrankové první třetině nasměrovali k vítězství krátce po polovině utkání dvěma góly v rozmezí 40 vteřin Mikko Koivu a Antti Pihlström. Čisté konto vychytal Juuse Saros.

První třetina byla oboustranně hodně vlažná a oba gólmani dohromady v ní zasahovali pouze sedmkrát. Přesto byly k vidění tři velké příležitosti. Už ve čtvrté minutě mohl otevřít skóre Sallinen, gólman Július Hudáček byl už překonaný, ale zachránila ho pravá tyč. Jen chvilku poté si na něho nepřišel Mikaael Granlund, stejně dopadl na druhé straně i Bartánus.

Slováci vzdorovali jen polovinu zápasu

Od druhé části již Finové povýšili svou hru na vysoký standard, který na turnaji dosud předváděli. Tečujícího Komarova i šanci Pihlströma sice ještě skvěle vychytal Hudáček a velkou možnost měl i Lušňák, jemuž sebral radost pohotový Saros, ale pak už se Finové prosadili.

Mikko Koivu střílel v přesilovce po ledě, patrně na teč pro své spoluhráče, ale puk nechtěně tečoval Daňo a zvedl ho pod horní tyč. Jen o 40 vteřin později si Pihlström dojel nahození od Sallinena a mezi betony Hudáčka, který nejspíš čekal pokus o blafák, zvýšil na 2:0.

Do té doby nadšeně bojující Slováci začali viditelně uvadat. A nakonec z toho byl stejný debakl, jaký inkasovali v předchozím souboji s Kanadou. Ve třetí třetině ukončil jejich marnou snahu nejprve v signalizované výhodě Barkov, v čase 59:45 se mezi střelce zapsal Jussi Jokinen a ještě 12 sekund poté vylepšil svou výtečnou bilanci na turnaji talent Laine.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina B (Petrohrad):
Slovensko - Finsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 32. M. Koivu (Lindell, Aho), 32. Pihlström (Sallinen, Pokka), 47. Barkov (Hietanen, Jaakola), 60. J. Jokinen (Hietanen, Barkov), 60. Laine (Barkov). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - Kilian (Nor.), Ritter (USA). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 5679.
Slovensko: J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Mikuš, Graňák - Jurčo, Réway, Bakoš - Dravecký, Lušňák, L. Hudáček - Cehlárik, Marcinko, Skalický - Daňo, Bartánus. Trenér: Zdeno Cíger.
Finsko: Saros - Pokka, Lindell, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Sallinen, Rantanen. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama

Související témata: