Hlavní obsah

Rozmazlenost? Pro hráče na MS je dobře, že neměnili postele, říká Jelínek

Mladá Boleslav

Hokejový trenér Marian Jelínek rozumí tomu, že kouč národního týmu Vladimír Vůjtek nebazíroval ani tak na soupeři pro čtvrtfinále, jako spíše na tom, aby se tým nemusel stěhovat z Moskvy. Cestování je podle něj únavné a nepříjemné a na hokejisty čeká nová postel. „Lidé to mohou vnímat jako rozmazlenost, ale to je u stokilových a skoro dvoumetrových kluků podstatná věc,“ říká Jelínek ve videorozhovoru pro Sport.cz.

Marian Jelínek o výkonech českého týmu na MS.Video: Sport.cz

 
Článek

Dlouholetého spolupracovníka Jaromíra Jágra výkony českých hráčů v základní skupině MS samozřejmě potěšily. „V Čechách není určitě nikdo nespokojen. (Reprezentanti) prohráli de facto jediný zápas až v nájezdech, takže v základním čase jsme neprohráli ani jediné utkání," připomíná Jelínek.

„Na začátku jsme působili dojmem outsidera, a to nám možná paradoxně pomohlo. Soupeři nebyli v extrémním očekávání, ale tohle mužstvo dokázalo, že má ohromného ducha a soudržnost. Je jedno, jestli je na ledě první nebo čtvrtá lajna. Není to postavené na jednom hráči, ale na hráči jménem Tým," těší asistenta trenéra v Mladé Boleslavi, kde pomáhá hlavnímu kouči Františku Výbornému.

Gólman na čtvrtfinále? Máme vyrovnanou dvojici

Hokejoví diváci před čtvrtečním zápasem se Spojenými státy spekulují, kdo z gólmanů se pro čtvrtfinále postaví do brány. „Máme dvojici gólmanů, kteří jsou velmi vyrovnaní a velmi podobní svými výkony," říká Jelínek. Koho by ale sám vybral, říct nechtěl. „Trenéři možná čekali i na soupeře. Styl Američanů či Slováků, kteří mohli být naším dalším soupeřem pro čtvrtfinále, je trošičku odlišný," dodal.

Trenér národního týmu Vladimír Vůjtek před posledními zápasy ve skupině několikrát zopakoval, že pro něj není až tak důležitý soupeř pro čtvrtfinále jako skutečnost, aby se nemusel jeho tým přesouvat ke klíčovému zápasu do Petrohradu.

„Cestování je velmi únavné a nepříjemné, máte úplně novou postel. To je taková věc, které se mnoho lidí pousměje, vnímá to jako rozmazlenost hráčů, ale u těch kluků, kteří váží sto kilo a mají až dva metry, to je velmi podstatná věc. Z tohoto hlediska jasně respektuji a vnímám ten argument jako velmi důležitý," souhlasí rodák z Českého Krumlova s Vůjtkem.

Američanům narostou křídla

Z trojice Spojené státy, Slovensko, Německo se čeští reprezentanti nakonec střetnou se zámořským celkem. „Soupeř najednou vstal z mrtvých a dostal se do čtvrtfinále na poslední chvíli (až díky bodu proti Slovensku - pozn. red.), také mohl jet domů. Takže Američanům samozřejmě psychicky narostou křídla," očekává dvaapadesátiletý odborník na psychologii ve sportu.

„Zámořské celky se pravidelně sžívají s Evropou, každý šampionát jsou od nich první dva zápasy kostrbaté, ale pak si osahají hřiště a zlepšují se," říká Jelínek, podle kterého je potřeba, aby české reprezentanty nesvazovalo, že do zápasu nastupují coby vítěz skupiny jako favorit.

„Vše je o okamžité formě, vnitřním nastavení hráče, které je někde mezi vibrací trémy a zároveň pozitivní nervozitou. To je důležité pro začátek. Pak ale záleží na prvním gólu, přesilových hrách, oslabeních - to všechno určuje stoupající a klesající sebevědomí hráčů," říká Jelínek před klíčovým zápasem českého týmu.

Postoupí čeští hokejisté přes Spojené státy americké do semifinále MS?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 75306 čtenářů.

Reklama

Související témata: