Hlavní obsah

Neuvirthovi pomohl před juniorským šampionátem přestup v OHL

PARDUBICE

Hokejový brankář Michal Neuvirth před měsícem přestoupil v zámořské juniorské soutěži OHL z Plymouthu do Windsoru, kde si díky výborným výkonům vysloužil i pozvánku do juniorské reprezentace. Spolu s Jakubem Kovářem by mohl vytvořit nejsilnější gólmanskou dvojici mistrovství světa hráčů do 20 let, které začne 26. prosince v Pardubicích.

Článek

Neuvirth je v kanadském klubu jasnou jedničkou, pravidelně chytá a má výtečnou formu, což dokazují i statistiky OHL, v nichž je čtvrtým nejlepším gólmanem. "Změna týmu mi moc pomohla. Co jsem tam, chytal jsem každý zápas a až na jedno utkání jsme všechna vyhráli. V Plymouthu jsem se střídal s Jeremym Smithem. Já chytal dva zápasy týdně, on jeden, ale oba jsme si na to stěžovali, stejně jako jeho tým Nashville a Washington," řekl v rozhovoru Neuvirth, který s Capitals podepsal před sezónou tříletý nováčkovský kontrakt.

Trenér se rozhodl vyměnit Neuvirtha, který s tím prý počítal. "Jeremy je mladší a může tam chytat i příští rok. Já jsem navíc Evropan," uvedl český gólman. Windsor má podle něj dobrý tým a Neuvirth věří, že by si mohl zopakovat triumf v OHL, kterou loni vyhrál s Plymouthem.

Hrát za reprezentaci je čest

O reprezentační dres bývalý brankář pražské Sparty hodně stál. "Hrát za reprezentaci je pro každého čest. Navíc, když je to doma. Moc se těším," řekl Neuvirth. Přestože je ve Windsoru velkou oporou a v osmi odchytaných duelech zaznamenal průměr 2,12 obdržené branky s úspěšností zákroků 91,8 procenta, jeho uvolnění nestálo nic v cestě. "Byli strašně milí. Hned se tam psalo v novinách, že po šesti letech jede z jejich klubu někdo na šampionát. Takže to pro ně byla docela událost. Trenéři vypadali, že jsou spokojení, přestože vědí, že jim na devět nebo deset zápasů budu chybět."

I když pár dnů před šampionátem zatím netuší, jaká bude jeho pozice v trojici brankářů, nijak mu to nevadí. "Na ledě makám, jak můžu a je to na trenérech. Se zbývajícíma klukama jsme úplně v pohodě. S Jakubem Kovářem jsme velcí kamarádi a s Lukášem Danečkem jsme také zadobře," pochvaloval si Neuvirth. Postu jedničky by se nezalekl. "Už jsem odchytal velké turnaje, jsem na své roky zkušený gólman a nevím, zda by mě mohlo ještě něco překvapit. Někdo se třeba bojí, když je více lidí v hale, ale mě to vyburcuje k lepšímu výkonu," řekl.

Skupina bude těžká

Především u zámořských týmů dobře ví, na které střelce si dát největší pozor. "Nejlepší kanadské hráče určitě poznám, jejich tým mám přečtený. Z Američanů vím, že tam je výborný Kyle Okposo. V evropských hráčích se tak moc nevyznám," uvedl Neuvirth. Jeho zkušenosti by se mohly hodit hned v úvodním duelu proti Kanadě. "Skupina pro nás bude hodně těžká, chtělo by to vyhrát první zápas. Hlavním krokem je postup ze skupiny, pak se uvidí," prohlásil Neuvirth.

Devatenáctiletý gólman ví, jak důležitá v jeho kariéře může letošní sezóna být. Má totiž solidní šanci dostat se brzy do prvního týmu Washingtonu. "Příští rok tam bude místo, protože končí smlouva náhradníkovi Johnsonovi. Mluvil jsem o tom i s vedením, že příští rok bych tam mohl já nebo Varlamov jít jako dvojka. Může se však také stát, že ani jeden z nás na to ještě nebude mít a povolají jiného gólmana. Místo tam však je a budu o něj bojovat," řekl Neuvirth.

Přátelák proti Carolině se nepovedl

Rodáka z Ústí nad Labem si vedení Capitals vybralo jako celkově 34. hráče v loňském draftu. Loni i letos absolvoval tréninkový kemp a dokonce odchytal polovinu přípravného utkání proti Carolině. "Tréninkové zápasy v kempu mi vyšly úplně neuvěřitelně, tak mi dali šanci i do toho přáteláku," uvedl Neuvirth. Duel s Carolinou se mu však moc nevyvedl. "Dostal jsem tři góly za půlku zápasu, ale myslím, že to nebylo zase až tak špatné."

Při rozbruslení před dalším zápasem s Ottawou dostal úder do kolena, tři dny nemohl bruslit a další šanci předvést se už pak od trenérů Washingtonu nedostal.

Reklama

Související témata: