Hlavní obsah

Proti Slovensku neexistuje nic než výhra, burcuje Hořava

PARDUBICE

V sobotu čeká české hokejisty na mistrovství světa dvacetiletých klíčový zápas se Slovenskem, který může rozhodnout o jejich postupu do bojů o medaile nebo odsunu do potupné skupiny o udržení. Domácí tým potřebuje nutně vyhrát, v případě porážky by totiž k postupu nemusela stačit ani těžko představitelná výhra nad Švédskem v závěru základní skupiny v Pardubicích.

Článek

„Je to strašně důležitý zápas, hraje se o postup do čtvrtfinále. Neexistuje pro nás nic než výhra,“ vzkazuje český trenér Miloslav Hořava. Svého soupeře má důkladně zmapovaného a má k němu respekt. "Víme, že je to silný tým s propracovanou obranou. Mají velice nebezpečné protiútoky a dobře hrají přesilovky,“ vypočítával přednosti slovenského týmu. Jeho výkony sledoval jak na šampionátu, tak vyrazil před turnajem i za hranice. Slovenská dvacítka totiž nastupuje v extralize dospělých.

Hlavně vyhrát! Třeba i jedna nula

„Hodně zápasů sice prohráli, ale zkušenosti ze zápasů proti dospělým jim daly hodně moc. A hlavně jsou velmi dobře sehraní. Hrají velice dobře i na šampionátu. Proti Švédsku mohli i vyhrát a s Kanadou prohráli jen o dvě branky. Určitě ani v jednom zápase nepropadli,“ upozorňuje a o samotném sobotním zápase tvrdí: „Bude záležet na přístupu všech hráčů a samozřejmě také na štěstí.“

Opřít se chce tentokrát především o dokonalou práci obrany. „Budeme chtít hrát hodně zezadu. Chceme vyhrát i kdyby to mělo být jen jedna nula,“ prozradil Hořava. Zda bude proti Slovensku chytat Kovář či Neuvirth však hodlá odtajnit až před zápasem. „Sestava bude zhruba stejná tak, jak končila zápas s Dánskem. Ale mohou tam být změny,“ řekl tajemně. Vrátit by se mohl vrátit útočník David Květoň, jenž laboroval s naraženým ramenem, určitě nebude hrát obránce Jiří Suchý, pro kterého už šampionát vinou zlomeniny skončil.

Voráček: Musíme na ně vlítnout

V útoku bude opět spoléhat na formu zkušených útočníků Michaela Frolíka a Jakuba Voráčka. „Musíme se na to dobře připravit. Přijde hodně lidí a půjde o postup, určitě to bude zajímavý zápas,“ je si vědom významu utkání Frolík. „Chtělo by to na ně vlítnout jako v zápase s Kanadou a Dánskem. Když rychle vstřelíme pár branek, tak nám to pomůže,“ přidává recept na úspěch Voráček.

Útočník draftovaný letos v prvním kole Columbusem nastupuje už druhým rokem

v quebecké lize, odkud zná slovenské hráče Šinkoviče a Skokana. Druhý jmenovaný útočník Rimouski v pátek se zaujetím sledoval trénink českého týmu a neodpustil si občas pokřiky právě směrem k Voráčkovi a klubovému spoluhráči Frolíkovi. „Ale nešlo o žádný rejpání. My jsme kámoši, ani nevím co tam pořád pořvával,“ smál se Voráček.

Reklama