Hlavní obsah

Čeští mladíci končí na MS pátí, v souboji zklamaných přehráli Finsko

PARDUBICE

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let ukončila své působení na domácím mistrovství světa v Pardubicích a Liberci, když v zápase o konečné páté místo porazila Finsko 5:1. Český tým sice prohrál první třetinu, ale po vydařené druhé části už v utkání dominoval. Tři asistence si v zápase připsal Jiří Ondráček.

Článek

V takřka prázdné pardubické hale byly slyšet především pokřiky hráčů na ledě a po necelých dvou minutách měla navrch finština. To když se střelou bekhendem prosadil Pesonen a oslavoval se spoluhráči první branku zápasu. V osmé minutě trefil Sallinen tyčku, střelu Lajunena od modré zastavil „semafor“ v podání českého gólmana Neuvirtha.

To jeho protějšek se zatím nudil, většina akcí se totiž odehrávala převážně v obranném pásmu českého týmu. A když už se Hampl dostal až těsně před brankáře, Helenius vyrazil jeho střelu betonem. O nějaké převaze českého týmu bohužel nemohla být řeč ani při dvou přesilových hrách za sebou, na branku jsme vystřelili všehovšudy dvakrát.

Obrat ve druhé třetině

České branky se ojedinělé ostrůvky fanoušků dočkali v 27. minutě. Do brejku se dostal Meidl, jehož střelu ještě Helenius vyrazil, ale dojíždějící Bártek jej zametl do branky. Ani ne za minutu Češi zápas otočili. Vyražený puk posunul Semorád na volného Frolíka a kapitán týmu jím úspěšně propálil finského gólmana.

V 32. minutě vyfasoval Látal za faul vysokou holí na dvě plus dvě minuty a Finové nejvíce zahrozili těsně před jejím vypršením. Lehtivuori nahazoval puk, Aaltonen dorážel, když už ležel Neuvirth na zádech, zachránili jej spoluhráči, kteří puk nakonec vyhodili přes všechny čáry. Přesilovou hru naopak v závěru druhé části už po třinácti vteřinách využili domácí, přesně zamířil Kundrátek.

Češi hýřili aktivitou i v poslední části a vyplatilo se jim to při přesilovce v 48. minutě, Hampl si vybruslil z rohu mezi kruhy a švihem zvýšil už na tříbrankový rozdíl. Od 52. minuty jsme hráli půldruhé minuty přesilovku pět na tři, při které Jordán trefil jen tyčku. Pět minut před koncem vyústil tlak českého týmu v šarvátku před finskou brankou, Prokop a Maltamäki dostali trest do konce zápasu.

Finové ještě zkoušeli alespoň zmírnit nepříznivé skóre zápasu, Neuvirtha prověřil Sallinen. Při hře bez brankáře ještě českého brankáře prověřil dělovkami Kousa, jenže stejný hráč pak na modré chyboval a k prázdné brance pádili Látal s Ondráčkem. Prvně jmenovaný upravil na konečných 5:1.

Hokejové MS hráčů do 20 let - zápas o 5. místo:
Česko - Finsko 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 27. Bártek (Meidl), 28. Frolík (Semorád, Szturc), 40. Kundrátek (Ondráček), 48. Hampl (Ondráček), 58. Látal (Ondráček) - 2. Pesonen (Warn). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Konc (SR) - Jobson (Kan.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 7:10. Využití: 2:0. Diváci: 283.
Česko: Neuvirth - Bořuta, Jordán, Prokop, Kundrátek, Parýzek - Látal, Frolík, Voráček - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Hampl, Meidl, Bártek - Semorád, Strapáč, Szturc. Trenér: Miloslav Hořava.
Finsko: Helenius - Purolinna, Malkamäki, Jalvanti, Kousa, Lehtivuori, Lajunen - Pesonen, Sallinen, Warn - Lucenius, Malinen, Puustinen - Aaltonen, Kemppainen, Salminen - Lahde, Liivik, Pöysti. Trenér: Jukka Rautakorpi.

Reklama

Související témata: