Hlavní obsah

Hokejová dvacítka na Rusy nestačila, na MS ji čeká jen boj o udržení

PRAHA/REGINA

Česká hokejová reprezentace do 20 let bojovala v první den roku 2010 na mistrovství světa v Kanadě o všechno. V posledním zápase skupiny B musela porazit Rusko v základní hrací době, aby postoupila do čtvrtfinále. Jenže se sbornou mladíci prohrávali už o dvě branky a po konečném výsledku 2:5 budou nyní hrát pouze skupinu o udržení v elitní skupině MS. Jedinými českými střelci byli Káňa a Novotný.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Radost ruských hokejistů do 20 let

Článek

Čeští mladíci sice před zápasem prohlašovali, jak jsou na Rusy nažhavení, jenže gólmana Bobkova poprvé ohrozili až po čtyřech minutách. A když se nechal zbytečně vyloučit Gudas, Rusové nás po zásluze potrestali. Nejprve Sedláček sice vychytal dva osamocené hráče, ale když jej vzápětí nechali spoluhráči na holičkách znovu, nebyl pro volného Tarasenka problém otevřít skóre.

Krátce poté si Novotný v hezké akci vyměnil puk s Horákem, bohužel brankář Bobkov byl včas na svém místě. V sedmnácté minutě narval Gimbatov Jordána hlavou na mantinel až jej připravil o helmu, jenže ani druhá přesilovka českým mladíkům nevyšla.

Knotek nastřelil tyčku

Ve druhé třetině projevoval aktivitu především první český útok. Knotkova střela v přesilovce ale postrádala razanci a Káňu poté vychytal Bobkov. A když si do dobré střelecké pozice nabruslil od mantinelu Knotek, zachránila Rusy tyčka.

V polovině zápasu provedl velký kiks na modré čáře při české přesilovce Gudas a na Sedláčka se řítil Burmistrov. Gudas naštěstí dokázal své zaváhání rychle napravit a na poslední chvíli ruskému útočníkovi vypíchl puk. Ve 33. minutě jsme ale znovu doplatili na zmatky před vlastní brankou a osamocený Petrov zařídil sborné dvoubrankové vedení.

Ve chvíli dalšího ruského tlaku naštěstí vrátil české naděje do hry Káňa. Český útočník dostal skvělou přihrávku od Knotka a z brejku konečně prostřelil Bobkova.

Nejaktivnější hráč českého týmu však ve třetí třetině vyfasoval osobní trest za vražení Chochrjakova na mantinel a české ofenzívě Káňa citelně chyběl. Když se vzápětí nechal neuvěřitelně hloupě vyloučit Voráček, mohli jsme prozatím na nějakou snahu o vyrovnání zapomenout.

Necelých šest minut před koncem se to ale přece jen podařilo. Horák se s pukem prodral až za ruskou branku, tam se jej ujal dojíždějící Novotný a zpoza brány jej zasunul za Bobkova. České naděje na výhru ovšem žily pouze 32 vteřin, po další chybě v obraně dostal Rusy znovu do vedení Tarasenko.

V závěru to svěřenci trenéra Jaromíra Šindela zkusili vabank, ale inkasovali ještě dvakrát. Rychle se po sobě trefili Čudinov a Burmistrov.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:
Skupina B (Regina):
Rusko - Česká republika 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Branky a přihrávky: 7. Tarasenko (Burmistrov, Truněv), 33. Petrov (Filatov), 55. Tarasenko (Kicyn), 59. Čudinov (Petrov, Filatov), 60. Burmistrov (Kicyn, Tarasenko) - 37. Káňa (Knotek), 55. Novotný (Horák). Rozhodčí: Baluška (SR), Piechaczek (Něm.) - Traub (Kan.), Wirth (Švýc.). Vyloučení: 6:4, navíc Timkin - Káňa oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5293.
Rusko: Bobkov - Pivcakin, Čudinov, Zajcev, Orlov, Kostromitin, Klementěv, Tarasov - Chochrjakov, Petrov, Filatov - Burmistrov, Tarasenko, Truněv - Kuzněcov, Dědunov, Timkin - Kuljomin, Kicin, Tělegin - Gimbatov. Trenér: Vladimír Pljuščev.
ČR: Sedláček - Gudas, Jordán, Roth, Voráček, Šustr, Jeřábek, Kempný - Vincour, Káňa, Knotek - Nestrašil, Horák, Novotný - Kousal, Kubalík, Kovář - Doležal, Hlinka, Ostřížek - Poletín. Trenéři: Jaromír Šindel a Zdeněk Moták.
Tabulka skupiny B:
1. Švédsko4400028:612
2. Rusko4300114:89
3. Finsko4200215:136
4. Česko4100313:203
5. Rakousko400047:300

Reklama

Související témata: