Hlavní obsah

Čeští hokejisté zvládli povinnost proti Norům. Teď si dvacítka věří i na Kanadu

LEWISTON

Spolupráce dvojice hráčů, kteří se znají ze zlínských mládežnických týmů, pomohla české hokejové dvacítce k vítěznému vstupu do juniorského mistrovství světa. O výhru 2:0 nad Norskem se totiž svými góly zasloužili útočníci Antonín Honejsek a Tomáš Rachůnek.

Foto: Doug Benz, Reuters

Jakub Orsava bojuje s norským obráncem Adrianem Danielsenem o puk na MS dvacetiletých.

Článek
Fotogalerie

Skóre otevřel ve druhé třetině Rachůnek, kterému přihrál z buly Honejsek. "Na střídačce jsme se dohodli, že to takhle zahrajeme. Známe se dlouho, hrávali jsme spolu ve Zlíně," uvedl Honejsek pro hokej.cz.

Jeho slova potvrdil i Rachůnek. "Je těžké hrát první zápas na turnaji zrovna proti Norsku. Bylo důležité, že jsme se dostali do vedení. Jinak by to bylo ještě těžší," podotkl Rachůnek.

Češi přitom na vedoucí branku čekali poměrně dlouho. Až do 34. minuty. "Trenér nám po první třetině říkal, že nemáme propadat panice. Hráli jsme docela dobře, ale je pravda, že z toho, jak jsme se nemohli prosadit, jsme byli trošku frustrovaní," uvedl pokračovatel hokejového rodu Rachůnků pro iihf.com.

Uklidnění přinesl až gól v oslabení

Více klidu na české hokejky přinesl ve třetí části Honejsek, který se prosadil individuálně v oslabení. "Se štěstím jsem prošel, udělal kličku a pak to dal gólmanovi mezi nohy," popsal Honejsek svůj gól. Dvoubrankové vedení poté Češi kontrolovali až do konce zápasu. "Norové měli hru založenou na obraně, podobně jako v přípravě Němci. Nebylo jednoduché se přes ně dostávat," řekl.

Čeští hokejisté Adam Sedlák a Martin Pláněk gratulují brankáři Marku Mazancovi k vítězství 2:0 nad Norskem na MS dvacetiletých.foto: Reuters/Doug Benz

Svou zásluhu na české výhře měl i brankář Marek Mazanec, který hned v premiérovém zápase na MS udržel čisté konto.

"Čekal jsem hodně těžký zápas a počítal s tím, že se dostanu za třetinu třeba jen k pěti zákrokům. To se pak hůř chytá. Nic těžkého jsem ale řešit nemusel," uvedl plzeňský brankář, který si pochvaloval, že se mužstvo vyrovnalo s nepříjemným tlakem. Nic než výhru totiž od hráčů nikdo nečekal. "Cítili jsme tlak, vyhrát byla povinnost. Je dobře, že se nám to povedlo," řekl Mazanec.

Další zápas čeká tým kouče Miroslava Přerosta už dnes, kdy se od 22:00 SEČ utkají v Buffalu s Kanadou. Jednoho z favoritů turnaje chtějí překvapit. "V naší skupině jsou tři silné týmy - Kanada, Rusko a Švédsko. Ale my máme taky velmi dobrý tým. Chceme někoho překvapit. Teď už můžeme hrát uvolněně. Po Norech to z nás spadlo. První utkání je vždycky nejpodstatnější," dodal Rachůnek.

Reklama