Hlavní obsah

V zápasech o všechno chyběly Čechům góly

MOSKVA

Osmnáct branek nastříleli čeští hokejisté v prvních třech zápasech mistrovství světa v Moskvě a fanoušci si mnuli ruce nad nevídanou produktivitou a neporazitelností. Jenže to ještě nevěděli, co bude následovat - všechna další čtyři utkání reprezentanti prohráli a vstřelili jen pět branek, proti Německu a Rusku se neprosadili vůbec.

Článek

Střelecké selhání v nejdůležitější fázi turnaje bylo hlavní příčinou, proč nakonec Česko skončilo na šampionátu už ve čtvrtfinále. „Ono se ukázalo, že Rakousko nebo Bělorusko nejsou jako týmy ze světové špičky. S takovými soupeři je na koncovku mnohem méně času. S dáváním gólů jsme měli problémy i v přípravě,“ uvědomuje si útočník Petr Čajánek, který v šesti zápasech na šampionátu neskóroval ani jednou. Od osmifinálové části se z útočníků prosadili jen Olesz a Plekanec.

I tento fakt přesvědčil hlavního trenéra Aloise Hadamczika o tom, že týmu chyběli zkušení hráči z NHL. „Čekali jsme na Havláta, Bulise, Erata... Turnaj ukázal, že nám víc scházeli útočníci než obránci. Ale mužstvo bylo takové jaké bylo, a podle toho ho musíme hodnotit. Musíme analyzovat, jestli někteří hráči mohli odevzdat víc, nebo to byl jejich vrchol. Mám na mysli především extraligové hráče,“ tvrdil a konkrétně odmítl kohokoli jmenovat.

V extralize Sýkora zářil, ale na MS...

Těžko šlo však přehlédnout herní mizérii Petra Sýkory. Nejlepší střelec extraligy zpočátku těžil ze souhry s Hlinkou a Výborným, ale postupně jeho výkony upadaly. Z elitního útoku postupně zmizel, v zápase s Kanadou byl dokonce jen jako třináctý útočník. Tuto roli poznal i další někdejší kanonýr Jaroslav Balaštík, za očekáváním zůstal rovněž bezgólový Jiří Novotný. Jen jednou se prosadil Jaroslav Bednář.

Ten si nedokázal změnu herního projevu týmu vysvětlit, podle něj mužstvo neovlivnily věci jako absence tréninku na ledě před utkáním s Německem nebo překvapivé stěhování. „Nemyslím si, že by nás to nějak ovlivnilo. Tady jsou všichni profesionálové, připravení na každý zápas. Tohle nepřipadá v úvahu,“ dušoval se Bednář ještě v průběhu osmifinálové skupiny.

Plekanec: Ani minulé zápasy nás nepoučily

Podle Hadamczika v mužstvu chyběly typy silových hráčů, kteří by se tlačili do branky. „Nemáme tu hokejisty, kteří dokážou hrát jednoduchý hokej - nahodit puk a jít přes hráče do brány. Nepamatuji, kdy jsme dali gól z nějaké dorážky. Vyjma branky proti Slovensku, kdy tam dojel obránce,“ rozčiloval se kouč už v průběhu turnaje.

Absenci této herní dovednosti přiznal i útočník Tomáš Plekanec, se čtyřmi góly nejlepší střelec českého týmu na MS. „Celý turnaj jsme měli problém s tím tlačit se víc do brány, střílet. Zase jsme to nedělali, nepoučily nás ani minulé zápasy, a doplatili jsme na to. Asi jsme neměli dost takových hráčů jako třeba Rosťa Olesz, kteří by do toho šli,“ řekl Plekanec po čtvrtfinále s Ruskem.

Reklama