Hlavní obsah

Rusko porazilo Švédy a ve čtvrtfinále nastoupí proti Čechům

MOSKVA

Hokejisté domácího Ruska navázali na mistrovství světa na svou vítěznou sérii a v pondělním závěrečném utkání osmifinálové skupiny E porazili obhájce mistrovského titulu ze Švédska 4:2. Zároveň je tak jasné, že ve středečním čtvrtfinále vyzvou českou reprezentaci.

Článek

Domácí Rusko se muselo obejít bez distancovaného Ovečkina, který po faulu na švýcarského útočníka Wirze obdržel kromě vyloučení do konce zápasu ještě trest na jedno utkání. Seveřané začali lépe, když po neproměněné šanci Davidssona ze třetí minuty využil o chvilku později přesilovku šikovnou tečí před brankovištěm Thörnberg.

Rusy inkasovaný gól nabudil a vytvořili si velký tlak, z něhož sice po chvíli skóroval Kovalčuk, ale s faulem na gólmana Ersberga, tudíž jeho gól nemohl být uznán. Následně nastřelil Grebeškov tyč a zdálo se být jen otázkou času, kdy domácí tým vyrovná. V 18. minutě byl stejný hráč faulován a Rusové se konečně dočkali, když nařízené trestné střílení proměnil parádním blafákem Morozov.

Ve druhé třetině se hrál opět velmi vyrovnaný hokej a Rusko šlo do vedení zásluhou úspěšné Grebeškovovy dorážky. Švédsko však nesložilo zbraně a chvilku před druhou přestávkou našel Backström zpoza branky Steena, jenž byl sice faulován, ale přesto dokázal v pádu usměrnit puk mezi Jeremenkovy betony.

Do závěrečné třetiny tak šly oba týmy s vyrovnanými šancemi, ale jen do 50. minuty, kdy napřáhl mezi kruhy nehlídaný Malkin a domácí znovu vedli. Jejich vítězství pak potvrdil druhou brankou v utkání kanonýr Morozov.

Osmifinálová skupina E:
Švédsko - Rusko 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Thörnberg (J. Jönsson, Martensson), 39. Steen (Bäckström, Martensson) - 18. Morozov z tr. střílení, 24. Grebeškov (Malkin, Charitonov), 50. Malkin (Markov, Frolov), 57. Morozov (Zinovjev). Rozhodčí: Pellerin - Losier (oba Kan.), Mášik (SR). Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 14.000.
Švédsko: Ersberg - Akerman, Tärnström, Hallberg, Enström, Johansson, Sandström, Stralman - Kahnberg, Wallin, Emvall - Hörnqvist, Davidsson, Bremberg - Martensson, J. Jönsson, Thörnberg - Steen, Bäckström, Mansson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Rusko: Jeremenko - Nikulin, Proškin, Markov, Gončar, Aťušov, Grebeškov, Jemelin, Kondratěv - Zaripov, Zinovjev, Morozov - Kovalčuk, Malkin, Frolov - Charitonov, Sčastlivyj, Radulov - Něprjajev, Kuljomin. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: