Hlavní obsah

Kaberle: Na nikoho ječet nebudu, to je zbytečné

PIERREFONDS

Stal se kapitánem národního týmu, ale moc to neprožívá. Obránce Tomáš Kaberle si za devět sezón v NHL zvykl na ledacos. „Návyky kvůli tomu měnit nebudu, každý přece ví, jaké je jeho postavení v týmu,“ povídá 30letá opora Toronta.

Článek

Kapitánem v seniorské kategorii ještě nebyl, ale jestli měl céčko vůbec někdy na dresu, si taky nevybavuje. „Možná někdy v osmnáctce, vážně nevím,“ nevzpomíná si. Že by teď o každé pauze promlouval spoluhráčům do duše, ovšem nehrozí. „Snad jen, že se budu snažit kluky víc vyhecovat na ledě při zápase.“

Na posledních šampionátech býval lídrem české kabiny David Výborný: Však je to také Kaberleho kapitánský vzor. „No jo, Vejba. Takových let tady byl, je to osobnost, každý mu věřil. Asi by bylo dobré mu zavolat a zeptat se co a jak. Možná mu cinknu,“ přemítá Kaberle.

Výborný ale také dokázal občas někomu pěkně vynadat. „Ale já asi ostrej nebudu. Od toho jsou tu trenéři. My jsme zase od toho, abychom dali dohromady partu a aby byla dobrá atmosféra v kabině. Na nikoho určitě ječet nebudu, to je zbytečný. Každý ví, jak má hrát a co v daný moment dělat,“ věří.

Tušil, že by mohl kapitánské céčko dostat

Bráchovi Františkovi ani tátovi premiérovou novinku ještě neoznamoval. „S bráchou jsem mluvil včera, ten má ale jiné starosti, protože jde ještě na jednu operaci s nohou. Něco s kotníkem. Nemělo by to být nic tak hrozného,“ prozradil Kaberle.

Už když hrál na turnaji v Liberci, tak tušil, že by mohl kapitánské céčko dostat. „Věděl jsem, že trenér Hadamczik to má jako jednu z variant, ale do poslední chvíle jsem netušil, jestli se pro ni rozhodl. S Patrikem Eliášem a Filipem Kubou jsme už přece jen staršími hráči, tak proto jsme asi dostali důvěru,“ zmíní asistenty.

Hadamczik o víkendu mluvil o schůzce, kde by chtěl kapitánské záležitosti probrat se staršími hráči. „Schůzka proběhla, ale neřešilo se, kdo bude kapitán. Tam se řešilo, jak budeme hrát na mistrovství. Taktická porada od bránění až po útočení. Abychom byli všichni naladěni na jednu notu. Aby jedna lajna nehrála jiný systém než druhá.“

Dělení kabiny na „Evropany“ a zámořské hráče tak podle Kaberleho nepřichází v úvahu. „Přijeli jsme do Kanady jako hokejisti, a ne jestli jsme z Evropy nebo Ameriky. Už v Liberci proběhlo seznamování a nic neskřípe,“ tvrdí Kaberle a vykládá, jaký má z českého týmu skvělý pocit. „Atmosféra je dobrá, nikdo se nenudí. Děláme dobré tréninky v tempu, každý už se těší na ten první zápas.“

Reklama

Související témata: