Hlavní obsah

Čeští hokejisté přemohli francouzský odpor

TROIS RIVIERES

Poslední test před startem mistrovství světa zvládli čeští hokejisté vítězně. Kostrbatá výhra 5:3 nad Francií ale trenérovi Aloisi Hadamczikovi o síle jeho družstva příliš neprozradila. Dvě branky si v utkání připsal obránce Filip Kuba, třemi kanadskými body se blýskl Radim Vrbata. Šampionát pro české hokejisty začne v pátek v 19 hodin SELČ duelem proti Dánsku.

Článek

Národní tým se k přátelskému zápasu přesunul z Montrealu do 150 kilometrů vzdáleného Trois Rivièrs, kde na hokejisty čekaly necelé dvě tisícovky diváků v miniaturní hale se špatným ledem. „Kolem desáté minuty už nešlo s pukem moc tvořit. Nohy nám těžkly a stálo nás to dost sil,“ vydýchával se obránce Filip Kuba.

Češi bez Eliáše a Kotalíka museli v první třetině dokonce otáčet výsledek, jelikož brankář Hnilička přes beky neviděl nahození Coqueuxe. Obrat ale během necelých čtyř minut zařídila křídla Hanzalova útoku: ranou do horního růžku se prosadil Fleischmann a po spolupráci s centrem dostal Vrbata puk za záda bývalého montrealského gólmana Hueta dokonce v oslabení.

Hnilička odchytal stý zápas za reprezentaci

„Vím, jaký je Flaška hráč. Měli bychom si rozumět,“ doufal Radim Vrbata. „Docela nám to klape, Hanzi to ve středu dobře rozdává, s Vrbičem lítáme po křídlech, vybojujeme hodně puků a dostáváme se do šancí,“ řekl Tomáš Fleischmann, který bavil ochozy mnoha technickými finesami.

Češi však nebyli schopni Francouzům výrazně odskočit. Na Kubovu první branku reagoval po 40 vteřinách Lussier. A když se obránce Tampy Bay dvě vteřiny před koncem druhé třetiny trefil znovu, snižoval na 4:3 ve 48. minutě Treille.

Hadamczikův soubor sice provětrával Huetova nástupce Lhenryho, ale Francie ucítila šanci, jelikož v posledních sedmi minutách byli vyloučeni Novotný i Kohn. Brankář Hnilička, jenž chytal stý zápas v reprezentaci, ovšem vyrovnání nepřipustil. Konečný stav tak určil až v poslední vteřině do prázdné branky při power play Francouzů Novotný. „Docela jsem si zachytal. Ale vyhrálo se a nikdo se nezranil,“ potěšilo Milana Hniličku.

Česká republika - Francie 5:3 (2:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Fleischmann (Vrbata, T. Kaberle), 17. Vrbata (Hanzal, Čáslava), 36. Kuba (Rolinek), 40. Kuba (Vrbata, T. Kaberle), 60. Novotný (Rolinek) - 6. Coqueux (Besch), 37. Lussier (Bordeleau), 48. Y. Treille (Meunier). Rozhodčí: Fortin - Bechard, Joanisse (všichni Kan.). Vyloučení: 5:7. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1800.
Česká republika: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Kuba, Hejda, Sičák, Čáslava, Šmíd - Čermák, Novotný, Klepiš - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Irgl, Krejčí, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Kohn. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Francie: Huet (21. Lhenry) - Bachet, Amar, Besch, Lacroix, Quessandier, Bonnard - Bordeleau, Meunier, Y. Treille - Coqueux, Lussier, Gras - Hecquefeuille, Bellemare, Desrosiers - Tardif, S. Treille, Zwikel. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.

Reklama

Související témata: