Hlavní obsah

Rusové si poradili s Finy a po šesti letech budou hrát na MS o zlato

QUÉBEC

Prvními finalisty mistrovství světa v Kanadě jsou hokejisté Ruska, kteří v pátečním semifinále v Quebeku porazili Finsko 4:0. O zlato budou hrát Rusové teprve potřetí za posledních patnáct let. Před šesti lety podlehli ve finále Slovensku, v roce 1993 porazili v Mnichově Švédsko. To bylo naposledy, kdy nějaký ruský hokejista držel nad hlavou trofej pro mistry světa.

Článek

Rusové mohli jít v zápase do vedení, ale Ovečkin při přesilové hře nestačil trefit prudkou přihrávku Andreje Markova. V sedmé minutě však pořádně zatrnulo všem ruským fanouškům. Nabokov neudržel lehkou střelu, vypadl mu puk, a najíždějící Hahl netrefil zcela odkrytou branku.  Ve čtrnácté minutě se ale spustily v hledišti Pepsi Colisée ruské oslavné chorály.

Na jediného finského beka jeli tři Rusové a na konci nádherné spolupráce útoku z Washingtonu Sjomin-Fjodorov-Ovečkin byl její centr Sergej Fjodorov. O minutu později byl při finské přesilovce blízko vyrovnání Jussi Jokinen. Nabokov se zaskočit nenechal. S jeho překonáním neuspěli ani Selänne a Olli Jokinen. Těsně před koncem první části se nechal zbytečně Ruutem vyprovokovat Sjomin a druhá třetina se začala hrát ve čtyřech.

Ve 24. minutě předvedli Rusové další skvělou akci. Zinovjev přihrál doleva Markovovi, ten bleskově posunul puk na druhou stranu Zaripovovi a finský brankář neměl šanci. Do ideální pozice si zleva o minutu později nabruslil Lepistö, ale Nabokova nepřekonal. Obrovskou příležitost poté promarnil ještě Mikko Koivu, když se ocitl úplně sám před brankou. Nabokov do jeho střely reflexivně vystrčil pravý beton a udržel ruskému týmu dvoubrankové vedení.

A ještě zvýšit mohl v 32. minutě Zaripov, stačilo lépe tečovat střelu Proškina od modré. Od 45. minuty hráli Rusové bez vyloučeného Ovečkina, ale při vlastním oslabení ujel Sjomin. Jenže vracející se obránci mu nenechali dost prostoru na zakončení. Neprosadil se po svém návratu na led ani Ovečkin, který si sice efektně obhodil Luomu, ale jeho bekhendová střela ke skórování nestačila.

Finský gólman Bäckström si rozhodně na nezájem útočníků soupeře stěžovat nemohl, skvělý zákrok musel na začátku třetí části vytáhnout i proti dělovce Morozova. Neustále agilní Ovečkin jej pro změnu prověřil průnikem mezi dvěma obránci, a Těreščenko vyprášil jeho betony pohotovou dorážkou.

Kapitán Morozov využil přesilovku

Při přesilovce Rusů šest minut před koncem už to však bylo o tři branky. Morozov v pravém kruhu několikrát zakvedlal pukem a pak jej přesným švihem poslal do finské branky. Finové se marně zmáhali na odpor a naráželi buď na spolehlivou obranu nebo soustředěného Nabokova. Ten byl na správném místě i v 57. minutě, když Selänne prosvištěl kolem Grebeškova.

Do konce zápasu zbývalo skoro tři minuty, když se trenér Finů Shedden rozhodl odvolat z branky Bäckströma. Jeho svěřenci ale nic vymyslet nedokázali, naopak jen zoufale sledovali, jak dvakrát vyhozený puk míjí prázdnou branku. Až dvě minuty před koncem dopravil puk na místo určení Sušinskij.

Mistrovství světa v hokeji 2008 - semifinále:
Rusko - Finsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 14. S. Fjodorov (Sjomin, Ovečkin), 24. Zaripov (A. Markov, Zinovjev), 53. Morozov (I. Nikulin, Zinovjev), 58. Sušinskij (Těreščenko). Rozhodčí: Kurmann, Reiber (oba Švýc.) - Deďulja (Běl.), Losier (Kan.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 11 159.
Rusko: Nabokov - Nikulin, A. Markov, Kornějev, Grebeškov, Proškin, Ťjutin, D. Markov, Kalinin - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Sušinskij, Gorovikov, Mozjakin - Afinogenov, Těreščenko, Radulov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Finsko: Bäckström - Jokela, Koistinen, Väanänen, Salmela, Lepistö, Luoma, Niemi, Niskala - Selänne, S. Koivu, Peltonen - T. Ruutu, M. Koivu, O. Jokinen - J. Jokinen, N. Kapanen, Pihlström - Pirnes, Hahl, Pyörälä. Trenér: Doug Shedden.

Reklama

Související témata: