Hlavní obsah

Švédi se dvakrát nadechli k obratu, ale Kanada nezpanikařila

QUÉBEC

Kanadští hokejisté stále udržují v životě svůj sen o zisku titulu mistrů světa na domácí půdě. Po bezchybném odehrání skupinové fáze a čtvrtfinále turnaje v Halifaxu se přesunuli do dějiště závěrečných bojů v Quebeku a v semifinále vyřadili po výsledku 5:4 Švédsko. Domácími fanoušky očekávané vítězství se ale nerodilo nijak lehce. Švédi dokázali dvakrát srovnat skóre a ve druhé třetině dokonce vedli.

Článek

Ještě před uplynutím poloviny zápasu Kanada znovu skóre otočila a nezaskočilo ji ani druhé vyrovnání v 32. minutě. Tentokrát domácí odpověděli znovu vedoucím gólem už za 63 vteřin. A od té doby už vedení nepustili.

„Pokaždé, když jsme inkasovali, tak jsme hned odkázali odpovědět. To se nám na turnaji povedlo už poněkolikáté. Buď jsme dostali gól hned na začátku nebo jsme inkasovali, když jsme mysleli, že máme zápas pod kontrolou. Ale pokaždé jsme dokázali zabrat ještě na vyšší otáčky a získat výhru pro sebe,“ liboval si po utkání trenér Kanady Ken Hitchcock.

Výhru zařídil parádním gólem obránce Green

Ve své takřka nadpozemské schopnosti už pomalu věří i sami hráči. „Jako bychom měli kolem sebe něco jako auru. Pokaždé, když jsme to potřebovali, tak se nám to podařilo ustát,“ vykládal útočník Ryan Getzlaf. Výhru ale nechtěl nijak zlehčovat. „Byl to jeden z nejtěžších zápasů, jaký jsme na turnaji odehráli,“ připomněl, že soupeř pět minut před koncem snížil na rozdíl jediného gólu.

„Těch posledních pět minut pro nás nebylo jednoduchých. Měli jsme zápas dobře rozehraný, jenže Švédi nás dokázali pěkně potrápit,“ přiznal Rick Nash. „Ale byli jsme odhodláni dovést zápas do vítězného konce,“ nepochyboval o vítězství kanadských barev. „Byla to nepříjemná situace, ale nikdo nezačal zbytečně panikařit,“ pochvaloval si obránce Mike Green, jenž po pěkné individuální akci nakonec zařídil vítěznou branku zápasu.

Lundqvist už v brance nevydržel

Na úplném konci druhé třetiny sebral puk za kanadskou brankou, projel podél pravého mantinelu celým kluzištěm a skóroval. „Chystal jsem se přihrát, když jsem si všiml, že dva švédští obránci se přede mnou srazili. Navíc jsem nevěděl, kolik času ještě zbývá a naši útočníci se zastavili. Tak jsem vystřelil sám,“ popsal jednoduše svou trefu, po které švédský gólman Henrik Lundqvist popáté inkasoval a do poslední třetiny nastoupil náhradník Tellqvist.

„Nešlo o žádné jeho zranění, už toho na něj bylo zkrátka moc,“ vysvětlil po zápase střídání gólmanů švédský kouč Bengt-Ake Gustafsson. „Přál jsem si odchytat lepší utkání, ale byl jsem prostě už moc unavený. Je to pro mne hrozné rozčarování,“ přiznal samotný Lundqvist, na jehož překonání dostali Kanaďané rady od asistenta kouče Pata Burnse. „Řekl nám, ať střílíme hlavně nahoru. A ukázalo se, že to funguje,“ usmíval se Green.

Reklama

Související témata: