Hlavní obsah

Slováci i po debaklu s Kanadou věří, že jim čtvrtfinále neunikne

KLOTEN

Ve špatné formě zastihlo mistrovství světa ve Švýcarsku slovenské hokejisty. Po trápení s Maďarskem, kdy je před národní ostudou zachránil gól v posledních vteřinách, a porážce s Běloruskem na nájezdy dostali výprask 7:3 od Kanady. V zápase doplatili především na svou nedisciplinovanost, protože pět gólů inkasovali z přesilovek.

Článek

Už v první třetině putovali Slováci na trestnou lavici šestkrát a silní Kanaďané polovinu jejich vyloučení potrestali. Až příliš lehce se tak dostali do tříbrankového vedení a to ještě v dalším průběhu přidali další dva góly z početní výhody. „Proti týmu jako je Kanada si nemůžeme dovolit sedět na trestné lavici. Ty jejich přesilovky nám zlomily vaz,“ zlobil se kapitán slovenského týmu Luboš Bartečko.

„Proti takovému soupeři se musí hrát první třetina 0:0 a v plné sestavě. Ve hře v pěti jsme byli Kanadě vyrovnaným soupeřem a mohl se zápas vyvíjet jinak. Jenže naší nedisciplinovaností jsme jim darovali příležitosti a oni toho využili,“ pokračoval slovenský útočník. „Takové fauly v útočném pásmu, jaké padají i na můj vrub, se nám nemohou stávat,“ uznal kajícně Branko Radivojevič, po jehož faulu v první třetině zvyšoval Spezza na 3:0.

Se střílením gólů se trápí

„Škoda, že jsme na začátku nevyužili ani vyložené šance, protože jsme měli v hledišti skvělou podporu,“ pochválil Radivojevič slovenské fanoušky, kteří poprvé na šampionátu vyprodali klotenskou arénu. Jenže Slovensko se střelecky trápí, ve třech utkáních dalo mužstvo jen osm branek, z toho poslední dvě z přesilovek v závěru posledního zápasu, kdy už Kanada notně polevila v koncentraci.

„V přípravě nám góly padaly lehce a asi jsme si mysleli, že to bude bez problémů vycházet i na šampionátu. Ale nedařilo se nám už s Maďary. Když už se dostaneme do šancí, tak nám chybí v zakončení chladnokrevnost,“ myslí si Radivojevič, jenž sám prozatím čeká na turnaji na svůj první gól.

Dobrý závěr s Kanadou je příslibem zlepšení

Dvěma góly v závěru zápasu s Kanadou Slováci odvrátili vyrovnání historického debaklu na MS (v roce 1999 v Oslo 2:8 s českým týmem) a možná si i trochu poupravili ztracené sebevědomí. „Do třetí třetiny jsme šli s tím, že už se budeme připravovat na další zápas a tu třetinu jsme vyhráli. Mohlo by nám to pomoci,“ tvrdí Radivojevič. „Věřím tomu, že se to přenese do dalších zápasů a otočí se to v náš prospěch,“ doufá i Bartečko.

Jenže do osmifinálové skupiny si Slováci nesou jen jeden bod za porážku s Bělorusy v prodloužení, výhra nad Maďarskem už se počítat nebude. „Určitě to není dobrá situace, ale máme před sebou další tři zápasy. A musíme porazit minimálně jednoho ze silných soupeřů jako Česko a Finsko, abysme postoupili do čtvrtfinále,“ uvědomuje si útočník Tomáš Surový.

„Máme teď dva dny volna a pořádně potrénujeme. Když budeme hrát tak, jako ve třetí třetině s Kanadou a nebudeme sedět na trestné lavici, tak máme velkou šanci,“ tvrdí Radivojevič. Bartečko se přidává: „Obě mužstva jsou velmi kvalitní a bude to těžké. Ale musíme se zamyslet nad tím, co bylo, a já věřím tomu, že ve čtvrtfinále budeme. Když věřit nebudeme, tak se tam nikdy nedostaneme,“ dodal na závěr.

Reklama

Související témata: