Hlavní obsah

Na soupisku českých hokejistů se vešel Gřegořek, místo nezbylo na Němce

MANNHEIM

Čeští hokejisté budou mít pro nedělní úvodní zápas s Francii na mistrovství světa v Německu na soupisce 21 hráčů. Mezi nimi i beka Petra Gřegořka, který bude v 31 letech na velké akci debutovat. Naopak mezi vybrané se nevešel obránce Ondřej Němec z Karlových Varů, který hrál na loňském světové šampionátu ve Švýcarsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Gřegořek na srazu národního týmu

Článek

Vedle Němce zůstali mimo soupisku z pole už jen samí hráči, kteří jsou na mistrovství světa poprvé. Na šanci čekají zadáci Angel Krstev, Tomáš Mojžíš a útočníci Milan Gulaš, Jan Kovář a Martin Růžička. Z brankářů bude mimo hru Jakub Štěpánek, účastník loňského MS i olympijských her ve Vancouveru se ale s největší pravděpodobností na soupisku během turnaje dostane.

Zatímco u útočníků naznačila složení vyvolené dvanáctky už čtvrteční generálka v Praze proti Bělorusku, na postech obránců nebylo jasno kromě dvou elitních dvojicí Miroslava Blaťáka s Michalem Rozsívalem a Karla Rachůnka s Petrem Čáslavou zřejmé, kdo by se mohl na volná místa protlačit.

Ze zbývající šestice se může dostat jen na tři hokejisty. V základní skupině totiž mohou být na soupisce tři brankáři a dvacet hráčů v poli, před osmifinálovou skupinou mohou být dopsáni už jen dva další.

"Obránci jsou strašně vyrovnaní, všichni hráli výborně. Na soupisku se nedostali Němec, Mojžíš a Krstev, ale tihle tři obránci jsou momentálně, co se týká formy, na stejné úrovni. Ale takhle jsme se rozhodli. Všech deset beků se nedalo zapsat, je těžké rozebírat proč," řekl novinářům Růžička.

Zatím není rozhodnutý, do kdy bude mít v tréninku navíc hráče, kteří nebudou mít šanci do turnaje zasáhnout. "Uvidíme. Chci, aby tady ti hráči zatím byli. Rozhodneme se někdy v úterý nebo ve středu," doplnil Růžička, který teoreticky ještě může vyhlížet posily z NHL - beka Lukáše Krajíčka z Philadelphie a útočníka Tomáše Plekance z Montrealu.

Na soupisce bude jistě sedm nováčků na mistrovství světa. Vedle Gřegořka je to další zadák Filip Novák a v útoku Jakub Voráček, Lukáš Kašpar, Petr Vampola, Marek Kvapil, Petr Koukal a také brankář Ondřej Pavelec, který ale startoval na únorových olympijských hrách ve Vancouveru.

Hokejisté, kteří se vešli na soupisku na MS:
brankáři: Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Tomáš Vokoun (Florida/NHL),
obránci: Michal Barinka (Vítkovice), Petr Gřegořek (České Budějovice), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Petr Čáslava (Timra/Švéd.), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Filip Novák (Balašicha/KHL), Michal Rozsíval (NY Rangers/NHL),
útočníci: Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Petr Vampola (Plzeň), Roman Červenka (Slavia Praha), Petr Hubáček (Kometa Brno), Petr Koukal (Pardubice), Marek Kvapil (Vítkovice), Lukáš Kašpar (Oulu/Fin.), Jiří Novotný (Mytišči/KHL), Jakub Voráček (Columbus/NHL).

Reklama

Související témata: