Hlavní obsah

Hráči zapomněli, kde se naučili hrát hokej. A to se nedělá, souhlasí s Jágrovou kritikou Růžička

MANNHEIM

Ani hokejisté a realizační tým reprezentace nemohli nezaznamenat ostrá slova Jaromíra Jágra po zápase s Norskem na adresu hráčů z NHL, kteří se z nejrůznějších důvodů omluvili z letošního světového šampionátu. A hráči i trenér Vladimír Růžička o den později přiznávali, že pod Jágrova slova můžou přidat i svůj podpis. „Myslím, že to Jarda řekl dost jasně,“ prohlásil Růžička.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního hokejového týmu Vladimír Růžička (vlevo) s Jaromírem Jágrem.

Článek

„Tihle hráči, kteří se dostali do NHL, by si měli uvědomit jednu věc – díky hráčům, jako byli Výborný, Dopita, Reichel, Procházka, Patera, bratři Kaberlové, Ručinský, kteří v minulosti vyhrávali šampionáty, se do té NHL vůbec dostali. Je škoda, že na to teď zapomněli. Místo toho by měli hráčům ze zlaté generace líbat zadky,“ <a href="http://hokej.sport.cz/hokej/ms2010/rozhovory/168907-jagr-se-obul-do-tech-kteri-se-omluvili-z-ms-hracum-zlate-generace-by-meli-libat-zadky-rekl.html" target="_blank">prohlásil mimo jiné po prohře s Nory rozladěný Jágr</a>.

Jeho slova spoluhráčům na šampionátu samozřejmě nemohla uniknout. „Ten článek jsem si na internetu ještě večer přečetl a musím říct, že Jarda Jágr to řekl výborně. Všechno je to pravda,“ souhlasil s českou legendou kapitán současného nároďáku Tomáš Rolinek, který se do omlouvajících se hráčů pustil už před startem šampionátu, na Švédských hrách.

Rolinek: Když se ozve nároďák, všichni by měli jet

„Jarda to řekl docela dobře. Je velká škoda, že hráči z NHL nepřijeli a reprezentaci nepomůžou. Dřív těch omluvenek bylo méně, tak tři čtyři. Dneska jich je dvacet. Ale je to jejich věc, my je nemůžeme soudit,“ přidal se útočník Jan Marek. „Hráči na to můžou mít svůj pohled, ale to nic nemění na tom, že když se ozve národní tým, všichni by měli jet, pokud jsou zdraví. Nikdo jim to ale přikázat nemůže,“ krčí rameny Rolinek.

S Jágrovými slovy bez výhrad souhlasí i Vladimír Růžička. Tedy muž, na jehož adresu dorazil nezvykle velký počet omluvenek. „Dost jasně řekl, že zlatá generace otevřela spoustě hráčů dveře do světa. Myslím, že kluci zapomněli, kde se naučili hrát hokej. A to se nedělá!“

Od nováčků Růžička čeká, že po ledě polezou po čtyřech

Na absenci řady hvězd se ale Růžička nevymlouvá. „Vždycky jsem říkal, že budu hrát s hráči, kteří chtějí jet. Vím, že je to těžké, ale nikdy jsem se toho nebál,“ říká Růžička, podle něhož mají současní reprezentanti obrovskou šanci se ukázat. „Nevím, co jiného by už chtěli. Kdyby přijelo osm deset hráčů z NHL, někteří by tady nebyli.“

A Růžička je přesvědčen, že výkony nováčků by se měly zlepšit. „Musejí se o to poprat a prokázat větší bojovnost a urputnost.Každý si to musí probrat v hlavě sám. Já si to představuji tak, že když je někdo poprvé na mistrovství světa, poleze tady po čtyřech. I kdyby tady měl rozkousat mantinel. To zatím u hráčů není a musíme to do nich dostat. Jinak nemůžeme vyhrát,“ má jasno Růžička.

Samotní hráči by pak chtěli dokázat, že uspět lze i bez velkých jmen. „Tohle je velká motivace. Každý z nás by chtěl dokázat, že to jde i bez kluků z NHL. Ale nesmíme o tom jen mluvit, ale ukázat to na ledě. Musíme si, jak se říká, vytrhnout nohy z prd… a zápas se Švédy za každou cenu urvat,“ burcuje Marek.

Reklama

Související témata: