Hlavní obsah

Teď už musíme porazit Kanadu i Lotyše. Jinak počítat nejde, vědí hokejisté

MANNHEIM

Plány o tom, jak chtějí hokejisté do zápasu se Švýcarskem přenést svůj výkon z duelu se Švédskem, vzaly za své hned během úvodní dvacetiminutovky. Země helvétského kříže Růžičkův celek jednoznačně přehrála a Češi ještě mohli být rádi, že inkasovali jen dva góly. Prohospodařená první třetina pak reprezentaci stála celý zápas, dohnat ztrátu se jim i přes zvýšené úsilí už nepodařilo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamání českých hokejistů po prohře se Švýcarskem.

Článek

„První třetina rozhodla, byla katastrofální,“ souhlasil Miroslav Blaťák. „Byli jsme zakřiknutí a propadávali jsme. Udělali jsme spoustu chyb a nebýt Vokyho, mohlo to být klidně 4:0 po první třetině,“ uvědomoval si zadák, který vstřelil druhou branku českého týmu. „Švýcaři byli v první třetině hladovější, rychlejší, všude první na puku. A než jsme se stačili rozkoukat, byl konec třetiny. Pak už bylo těžké se do zápasu vrátit, “ přiznával Jakub Klepiš.

Jakub Klepiš po zápase se Švýcary. foto: ČTK/Radek Petrášek

Hráči před zápasem vyhlašovali, že musí pokračovat ve výkonu ze zápasu se Švédy. Jenže už od úvodních minut bylo jasné, že opak je realitou. „Říkali jsme si to v kabině, ale na led jsme to nepřenesli,“ uznal Klepiš. „Kdybych věděl, proč tomu tak bylo, něco v kabině změním. My pořád chceme, ale zase nás Švýcaři zaskočili. Byli hladovější,“ všiml si Klepiš.

Že by ale hráči měli v podvědomí, že nastupují proti Švýcarsku, které při vší úctě stále nemá takové jméno jako Švédsko, odmítal. „To si nemylsím. Všichni víme, že Švýcaři jsou skvělí bruslaři, hrají tvrdě a důrazně. Vždyť porazili Kanadu. My jsme věděli, že to bude těžký zápas. Zase jsme si to ale pokazili vlastními chybami.“

Ve druhé třetině svitla naděje na zvrat, když Češi hráli sedmdesát sedm vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Gól z ní ale nevytěžili, za pár minut navíc inkasovali potřetí. „Takhle dlouhá přesilovka se musí zakončit gólem. Když z ní gól nedáme, je to pak těžké,“ mrzelo Blaťáka.

Na hraně propasti

Češi tak před dvěma posledními zápasy osmifinálové skupiny stojí na hranici propasti. Za určitých okolností jim postup do čtvrtfinále může zajistit jen triumf nad Lotyši i Kanadou. „Je jasné, že teď musíme oba zápasy vyhrát. Jinak počítat nejde,“ ví Klepiš. Pokud by hokejisté do čtvrtfinále neproklouzli, jednalo by se o nejhorší výsledek na mistrovství světa v novodobé historii českého hokeje.

Reklama