Hlavní obsah

Růžička: Finové jsou na první pohled přijatelnější než Rusko. Navíc jim máme co vracet

Přiznal, že nejen v zápase s Kanadou, ale i o den dříve proti Lotyšsku mu hlavou problesklo, že jeho tým do čtvrtfinále nemusí proklouznout. Nakonec ale Vladimír Růžička se svým týmem dva klíčové duely zvládl a může se tak začít připravovat na čtvrtfinále s Finskem. "Máme jim co vracet," připomněl Růžička loňskou porážku z MS a tu letošní z olympijských her.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér českého reprezentačního týmu Vladimír Růžička

Článek

Oddechl jste si hodně, že čtvrtfinále bude i českou záležitostí?

Nepostoupit do čtvrtfinále by byl asi velký neúspěch, na druhou stranu si musíme uvědomit, že náš tým je takový, jaký je. Musím hráčům poděkovat, že takhle těžké utkání zvládli velice dobře. Zvlášť když jsme den předtím večer hráli s Lotyšskem a hráči usínali někdy ve čtyři ráno.

Napadlo vás během zápasu, že byste nakonec čtvrtfinále nemuseli uhrát?

To už mě napadlo i v pondělí s Lotyšskem. Když jsme je totiž na olympiádě nebyli schopni pořádně přehrát s hráči z NHL? Ale dva těžké zápasy jsme teď zvládli. Je vidět, že mužstvo má sílu, bojovnost a vynikajícího gólmana.

Tým poprvé na šampionátu dokázal otočit nepříznivě se vyvíjející zápas. To je cenné zjištění, ne?

Určitě. Zatím jsme tu žádný zápas neotočili ani s relativně slabšími mužstvy než je Kanada.

Přiblížil se už výkon proti Kanadě vašim představám?

Je to pořád stejné. Akorát si myslím, že tenhle tým může hrát lépe s relativně silnějšími mužstvy, protože do toho dá obrovskou bojovnost. V těch hlavách hráčů pořád je, že třeba hrajou proti Švýcarsku nebo Norsku, přitom Švýcarsko hraje výborně… Pro nás je tedy lepší hrát takovéhle zápasy.

Opět jste skórovali v oslabení, celkově už jste takto dali čtyři góly. Je vidět, že si mužstvo v této činnosti věří?

Pro nás je to asi lepší. Už jsem to začali loni ve čtvrtfinále šampionátu proti Švédům, kdy jsme dali gól ve třech. Asi nám to víc vyhovuje. Lépe bráníme, i když dneska jsme po dlouhé době dostali gól v oslabení. Ale to nebylo z toho, že by nás Kanaďané přehráli. Takže dostat za deset zápasů jen jeden gól v oslabení, to je vynikající bilance.

Máte pocit, že zařazení Vampoly k Jágrovi prvnímu útoku prospělo?

Myslím si, že to pomohlo jak Romanovi (Červenkovi), tak Jardovi (Jágrovi). Ty lajny teď hrají lépe.

Závěr duelu byl hodně vypjatý. Nemusel jste hráče krotit, aby se do něčeho nepřipletli a nemuseli tak vynechat čtvrtfinále?

Hlídali jsme to od začátku. Kanada nás při hře pět na pět chtěla provokovat. My jsme chtěli hrát hodně do těla a zdálo se mi, že když se to mlelo u mantinelu, Kanaďané chtěli jít do rvaček. Takže jsme hráče nabádali, že se necheme prát, že chceme vyhrát.

Co jste říkal na českého fanouška, který se po závěrečné siréně dostal přes vaši střídačku až na led?

(směje se) Ten tam nějak vlezl přes mě. Lekl jsem, co se to tam děje. Myslel jsem si, že je to nějaký Kanaďan a on to byl náš fanoušek. Trošku blázen…

Vyhlašoval jste, že je konečně potřeba porazit i silné týmy. Po zápasech se Švédy a Kanadou se to tedy podařilo…

Vypadá to, že loňský rok se trošku obrací. Švédové nás loni na mistrovství vyřadili ve čtvrtfinále, teď jsme je porazili. Kanada nás loni také porazila, teď my ji.

A ono otáčení historie může pokračovat i nyní. Ve čtvrtfinále totiž narazíte na Finsko, které vás loni porazilo na šampionátu i letos na olympiádě...

Máme jim co vracet. Je ale úplně jedno, s kým tu hrajete. Je tady tolik překvapivých výsledků, že se to tak nedá brát. Ale je pravda, že na první pohled je Finsko přijatelnější soupeř než Rusko.

Může teď z hráčů spadnout tlak, když už mají čtvrtfinále v kapse?

To se zeptejte hráčů. Já už jsem teď spokojený, ale samozřejmě chci, abychom vyhrávali dál.

Před zápasem s Kanadou jste říkal, že vám po něm opět na hlavě přibudou šediny. Přibyly tedy?

To je každý zápas. Ale je pravda, že když víte, že končíte, víc si zápas vychutnáváte.

Reklama

Související témata: