Hlavní obsah

Hokejisté zkusí ve čtvrtfinále předčit Finy jednoduchostí

KOLÍN NAD RÝNEM

Finsko se letos stává osudovým soupeřem českých hokejistů. Na olympiádě je vyřadilo ve čtvrtfinále, teď ho potkávají ve stejné fázi mistrovství světa. Jen výhra na kolínském ledě v zápase, který začíná v 16:15 a můžete ho sledovat v on-line reportáži na Sport.cz, posune reprezentaci poprvé od roku 2006 mezi čtyři nejlepší, v případě porážky balí kufry.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Vladímír Růžička (vzadu vpravo) s asistentem Josefem Jandačem.

Článek

„Snad bude k něčemu dobré, že jsme vylezli z té nepříjemné situace, zvládli tím už jeden těžký krok a zachránili ohrožený postup. Hotovo ale ještě nemáme, pocit spokojenosti může přijít, teprve když se povede přejít i to čtvrtfinále,“ přiznal trenér Vladimír Růžička.

„Na to, kolik si vytvoříme šancí, zůstává naše gólová produktivita pořád nízká. Máme bojovné typy hráčů, ale chtějí si moc nahrávat a vozit puky až do brány. Lepší je vystřelit, klidně se to pak odrazí od boty či kalhot. Proti Finům musíme mít i pořádek v obraně, jsou totiž hodně rychlí a nesmí od nás dostat ani centimetr ledu zadarmo,“ líčil kouč.

Po večerním tréninku už v Kolíně nad Rýnem tvrdil, že rozdělení Jágra s Červenkou zvedlo hru obou. „Prospělo jim to, takže první tři útoky nechám být,“ řekl Růžička, ale uvažoval, že na pravé křídlo čtvrtého pošle svého jmenovce Martina místo Kvapila. „Taky si nechám projít hlavou, zda nasadit šest nebo sedm beků.“

Jak by měli nastoupit
Česko: Vokoun – Rozsíval, Čáslava, Němec, Blaťák, Rachůnek, Gřegořek, Mojžíš – Jágr, Vampola, Klepiš – Voráček, Marek, Rolinek – Kašpar, Červenka, Novotný – M. Růžička, Koukal, Hubáček.
Finsko: Rinne (Vehanen) – Nummelin, Puistola, Niskala, Vatanen, Kukkonen, Jaakola, Mäenpää – Immonen, Miettinen, J. Jokinen – Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen – Hytönen, Korpikoski, Pihlström – Hahl, Santala, Komarov – Osala.

Finové mají skvělé přesilovky

Hráči působili odhodlaně, navíc se zdá, že přijali za svou defenzivní taktiku. „Je nám jasné, že tady těžko budeme dávat pět šest gólů v zápase. Finové mají skvělé přesilovky, musíme i jim ukázat kvalitu našich oslabení, nebo raději moc nefaulovat,“ řekl útočník Jiří Novotný. „Tak aktivně, jak si počínáme v obranné třetině ve čtyřech, to chce hrát i v plném počtu,“ doplnil. „Musíme čelit jejich pohybu, jít do těla a tlačit se před branku,“ mínil Miroslav Blaťák, jeden ze šesti pamětníků olympijské porážky 0:2.

„Než ale srovnávat s Vancouverem, to je pro mě směrodatnější zápas s Finy na Euro Hockey Tour před třemi týdny ve Stockholmu, kde jsme prohráli 1:4, protože nás ke konci předčili bruslením a trestali naše chyby. Nemyslím na žádnou pomstu za olympiádu, pokusíme se soupeře předčít jednoduchostí a lépe organizovanou hrou,“ uvažoval trenér. „Tím, jak jsme se prodrali do čtvrtfinále, spadlo z nás jisté napětí a s čistou hlavou se porveme o úspěch,“ mínil Lukáš Kašpar, jediný krajánek z ligy dnešního soupeře. „Těším se, určitě mi finský styl není cizí. Pár kluků znám z ligy, od nás z Oulu tam ale nikdo není.“

Čtvrtfinálová bilance soupeřů na MS
2000Česko–Lotyšsko 3:1Finsko–Švédsko 2:1
2001Česko–Slovensko 2:0Finsko–Německo 4:1
2002Česko–Rusko 1:3Finsko–USA 3:1
2003Česko–Rusko 3:0Finsko–Švédsko 5:6
2004Česko–USA 2:3 po sam. náj.Finsko–Kanada 4:5 po prodl.
2005Česko–USA 3:2 po sam. náj.Finsko–Rusko 3:4 po sam. náj.
2006Česko–Rusko 4:3 po prodl.Finsko–Bělorusko 3:0
2007Česko–Rusko 0:4Finsko–USA 5:4 po sam. náj.
2008Česko–Švédsko 2:3 po prodl.Finsko–USA 3:2 po prodl.
2009Česko–Švédsko 1:3Finsko–USA 2:3

Soupeř řeší - koho do branky?

Finové před čtvrtfinále hodně řeší, jestli poslat do branky Rinneho nebo Vehanena. Oba letos na MS odchytali tři utkání, přičemž lepší statistická čísla má prvně jmenovaný gólman z Nashvillu. Útočná esa z NHL Jokinen (Carolina) i Miettinen (Minnesota) nastupují spolu a nejlepším střelcem je pak s nimi hrající Immonen (3 góly), patřící mezi čtyři držitele olympijského bronzu v sestavě soupeře. Nejproduktivnějším z Finů ale je rekordní, patnácté MS absolvující 37letý obránce Nummelin s bilancí 1+5.

„Mužstvo se ohromně zocelilo, jak zvládlo odvrácení hrozby boje o záchranu. Od té doby se dostalo herně o dva stupně výš a teď jen musí potvrdit vzestup výkonnosti,“ prohlásil trenér Jukka Jalonen. Chybět mu ale bude obránce Hietanen se zlomenou rukou po zákroku Kovalčuka v posledním kvalifikačním zápase, který Suomi s obhájci titulu prohráli 0:5.

Reklama

Související témata: