Hlavní obsah

Pohár pro mistry světa putuje Českem, chlubit se budou hráči i sponzoři

PRAHA

Podobně jako Stanley Cup bude letos po českých a moravských městech kolovat trofej pro hokejové mistry světa. Možnost vzít si na nějakou dobu do opatrovnictví pohár, který česká hokejová reprezentace těžce vydřela na MS v Německu, už využila řada hráčů zlatého týmu. Po pondělní slávě na Staroměstském náměstí jej ve středu ukázal v Brně Petr Hubáček, nyní budou následovat další destinace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rolinek s pohárem pro mistry světa

Článek

Český hokej slaví čtvrtý titul mistrů světa za posledních jedenáct let, ale nestávalo se často, že by si někdo z hráčů chtěl trofej pro světové šampióny půjčit. Nejinak to vypadalo i letos. "Například Tomáš Vokoun byl překvapený, že taková možnost vůbec je," prozradil Sport.cz ředitel společnosti Pro-Hockey Jan Černý, který má společně s masérem národního týmu a zároveň také zaměstnancem Pro-Hockey Petrem Bílkem, pohár na starosti.

Černý už má k dispozici podrobný seznam, kdo a kdy bude mít trofej v držení, přičemž to zřejmě nebude ještě konečný výčet. "Velký zájem projevili členové realizačního týmu, kteří jej budou brát na besedy ve školách a podobně. Na veřejných místech jej pak chce ukázat i řada hráčů, ale například dnes má pohár v držení automobilka Škoda," nastínil momentální působiště poháru.

Pohár pro hokejové mistry světafoto: Právo/Jan Handrejch

Pro zájemce o zapůjčení poháru z řad mistrů světa a partnerů české reprezentace neplatí žádná omezení. "Teoreticky si jej někdo může nechat třeba týden. Záleží jen na domluvě s námi a dalšími zájemci. Samozřejmě bychom ale rádi, aby se nám vrátil nepoškozený," tvrdí Černý.

V nejbližší době budou mít pohár v držení Tomáš Rolinek a Petr Koukal ve Žďáru nad Sázavou, v Jindřichově Hradci mají zase svoji akci naplánovanou Jan Marek a Jiří Novotný. S trofejí se pro jeden český magazín budou fotit i manželky hráčů.

Hokejové trofeje v sídle IIHF v Curychufoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Všichni budou mít každopádně v držení "pouze" kopii originálu trofeje, kterou dostali slavící reprezentanti na ledě v Kolíně nad Rýnem těsně po finále MS a lili do něj šampaňské v české kabině. Po necelé hodině dostalo mužstvo kopii, která se od té chvíle stala majetkem Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Originály všech trofejí z mistrovství světa nebo evropských klubových pohárů jsou v sídle Mezinárodní hokejové federace v Curychu, viz foto.

"Česká" kopie ještě není kompletní, na dřevěný podstavec časem přibude plíšek, na kterém budou vyryta jména všech, kteří se na zlatém triumfu českého hokeje v roce 2010 podíleli. "Ten by nám měla IIHF poslat v nejbližších týdnech," řekl Sport.cz generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Reklama