Hlavní obsah

Slovensko na MS neposílí ani Stümpel, Radivojevič či Cibák

BRATISLAVA

Nový trenér hokejistů Slovenska Glen Hanlon nemůže počítat pro květnové mistrovství světa v Německu s útočníky Jozefem Stümpelem z Astany, Brankem Radivojevičem a Martinem Cibákem ze Spartaku Moskva, kteří se podíleli na únorových olympijských hrách ve Vancouveru na postupu do semifinále. Navíc visí otazník i nad dalším hráčem Spartaku obráncem Ivanem Barankou a hlavně nejlepším kanonýrem Kontinentální ligy Marcelem Hossou z Dinama Riga.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Slovenska se radují z vítězství nad Ruskem na OH ve Vancouveru

Článek

"Jozef Stümpel sa nám omluvil ještě mezi prvními z důvodu náročné sezóny. Je to starší hráč, proto si ve svém věku potřebuje po náročné sezóně odpočinout a dát se dohromady. V reprezentaci však neskočil a bude kdykoliv vítaný," citovaly oficiální stránky Slovenského hokejového svazu vyjádření generálního manažera slovenské reprezentace Petera Bondry na adresu sedmatřicetiletého centra.

Osobní důvody vedly k omluvenkám i Radivojeviče a Cibáka. "Branko Radivojevič se nám omluvil z rodinných důvodů, Martin Cibák necítil hlavně po psychické stránce, že by mohl mužstvu pomoci," doplnil Bondra. Navíc prý národní tým neposílí ani další útočník Richard Zedník z Jaroslavle.

Z úspěšného kádru předešlého kouče Jána Filce z Vancouveru vypadli pro mistrovství světa z úvah současných stavitelů hvězda New York Rangers Marián Gáborík, bek Ľubomír Višňovský z Anaheimu a obránce Andrej Meszároš z Tampy Bay. Omluvil se i útočník Ľuboš Bartečko ze švédského Färjestadu, reprezentační kariéru už končil Žigmund Pálffy ze Skalice.

Marcel Hossa po skončení smlouvy řeší své další působiště, a pokud se mu to brzy povede, mohl by se v Německu představit. "Nechce se při čekání na kontrakt zranit. Uvidíme, jak to dopadne. Dali jsme mu čas na odpočinek, protože měl v play-off i menší zranění," podotkl Bondra. Další člen olympijského kádru Baranka má problémy s kolenem. "Když se dá zdravotně do pořádku, dostane příležitost bojovat o mistrovství světa," doplnil Bondra.

Z dalších hráčů se neobjeví bek Jaroslav Obšut ze Spartaku Moskva, který měl zraněnou ruku a dohrával sezonu se sebezapřením. Jeho klubový spoluhráč, útočník Štefan Ružička, se rozhodl, že pozvánku nepřijme, když nemá místo v kádru pro světový šampionát jisté.

V současném kádru Slovenska, který se v pátek a v sobotu utká v Prostějově s Českou republikou, jsou z dlouhodobých opor jen Richard Lintner, Dominik Graňák, Tomáš Starosta, René Vydarený či útočník Ivan Čiernik.

Příští týden by měli tým doplnit Andrej Podkonický a Milan Bartovič z Liberce, dalšími adepty z týmů, které ještě hrají, jsou Juraj Kolník ze Ženevy, Roman Kukumberg z Kazaně a Radovan Somík z Pardubic a také hráči ze slovenské extraligy, kde vrcholí finále mezi Košicemi a Slovanem Bratislava. Vzhlížet budou stavitelé slovenské reprezentace i k prvnímu kolu Stanleyova poháru, kde hraje přes deset slovenských hráčů.

Reklama

Související témata: