Hlavní obsah

Soupisku českých hokejistů na MS doplní obránci Němec a Mojžíš

MANNHEIM

Dvě volná místa v poli na soupisce českého národního týmu pro další fázi mistrovství světa v Mannheimu a Kolíně nad Rýnem doplnili obránci Ondřej Němec a Tomáš Mojžíš. Naopak kádr opouští bez účasti na světovém šampionátu zadák Angel Krstev a útočníci Jan Kovář a Milan Gulaš. Spolu s nimi končí i zraněný obránce Filip Novák. Dopsán byl také třetí gólman Jakub Štěpánek, takže český národní tým má už pětadvacetičlennou soupisku naplněnou.

Článek

Čtveřice Krstev, Novák, Kovář a Gulaš se dopoledne rozloučila s týmem, v kabině v SAP Areně si v poledne hráči zabalili věci a odjeli objednaným minibusem do Čech. "Objednali jsme jim dopravu z Prahy a zamířili nejkratší cestou domů," řekl novinářům manažer českého tým Martin Loukota. "Původně jsme přemýšleli o tom, že by s týmem zůstali, ale nakonec se přistoupilo k tomu, že ti, kteří se po čtvrtku nevejdou na soupisku, tak dnes odjedou," doplnil.

Kouč Vladimír Růžička vzal do dějiště turnaje osmadvacet hráčů, takže bylo už dopředu jasné, že z nich minimálně trojice nemá naději zasáhnout do hry. Po skončení základní skupiny a poté, co padla možnost posil z NHL, vykrystalizoval konečný kádr pro turnaj. Volbu trenérů ovlivnil i fakt, že si ve druhém utkání s Norskem zranil obránce Novák pravé rameno. Při čtvrtečním utkání se Švédskem byl sice připravený na střídačce, ale do další průběhu turnaje už nezasáhne.

Novákovi vystavil stopku na turnaji porušený jeden z tří vazů, který drží klíček a lopatku. Trenéři nechávali rozhodnutí o pokračování na turnaji na zadákovi Balašichy, ale i lékař národního týmu Vladislav Hospodár viděl jeho další start pesimisticky. "Bylo to dilema, jedno z nejsložitějších rozhodování, jaká jsem kdy měl. Díky bohu za prášky na spaní. Přemýšlel jsem nad tím od doby, kdy se to stalo. Zkusil jsem to ve čtvrtek při rozbruslení, ale hráč prostě pozná, jestli by byl na ledě platný nebo ne," prohlásil hodně skleslý Novák.

Šestadvacetiletý českobudějovický odchovanec ani tak nepřemítal nad následky případného zhoršení zranění, ale nad svým přínosem pro mužstvo. "Nejvíc jsme se bál, že půjdu do zápasu, nebudu fit a udělám nějaký průšvih na ledě. Nejsem tak super hráč, abych mohl odehrát na mistrovství světa zápas jen na sedmdesát, osmdesát procent, musím hrát na sto procent," navázal Novák, který se teď doma vydá na důkladná vyšetření.

Rozloučil se dopoledne se spoluhráči a vydal se plný obrovského zklamání domů. Další zápasy si ale nenechá ujít v televizi. "Bude se na to určitě dobře dívat, když budou kluci makat a dají tomu všechno jako poslední zápas. Je ale na prd, že se budu jen dívat," doplnil Novák, který si zahrál na premiérovém mistrovství světa jen zápasy s Francií a Norskem. "Jsou to zkušenosti být vůbec na mistrovství světa, ten zážitek je pozitivní, momentálně těžko něco takového hledat, když odjíždím tak brzo," dodal Novák.

Právě Novákovo zranění zřejmě sebralo možnost zůstat v týmu jednomu z útočníků Kovářovi a Gulašovi. Dvacetiletý Kovář byl krůček od toho, aby si po startu mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Kanadě na přelomu roku připsal i účast na seniorském šampionátu. "Zklamaný nejsem. Nepočítal jsem s tím, že bych se až sem dostal. Ale možná, až si sednu k televizi, budu se na hokej dívat, tak mi docvakne, že jsem u toho mohl být taky a byl jen krůček od závěrečné nominace," podotkl talentovaný útočník Plzně.

Hokejový obránce Tomáš Mojžíšfoto: Právo/Milan Malíček

Kovář je rád, že mohl s mužstvem v dějišti turnaje týden alespoň trénovat. "Je to velký zážitek vidět přístup těch hráčů k tréninkům a ke všemu, zvlášť pro mě, protože jsem na tyhle věci línější. Je to obrovská zkušenost."

Kovář je rád, že byl i u čtvrtečního zápasu se Švédskem, který sledovala vyprodaná SAP Arena. "To bylo něco neskutečného, kolik lidí z Čech přijelo. Myslím, že klukům se muselo hrát super před takovou atmosférou. Je to o něčem jiném. Ráno jsem na hotelu obešel kluky, popřáli jsme si a doufám, že přivezou nějakou medaili," dodal Kovář, jehož další plány ovlivní dohoda s koučem Plzně Marianem Jelínkem. "Uvidím, co mi naordinuje, jestli už v pondělí nenastoupím do přípravy. Chtěl bych chvíli volno, byla to dlouhá sezona."

Gulaš byl také smířený s tím, že českou výpravu opustí. "Měl jsem to jako takovou posezonní perličku, takže já to nesu úplně normálně. I jsem s tím dávno počítal, že to tak dopadne. Byl jsem v roli náhradníka, Filip Novák se zranil, tím pádem to bylo jasné, že trenéři museli dopsat dva beky," řekl čtyřiadvacetiletý Gulaš, který také bude od kouče Mountfieldu Františka Výborného zjišťovat další program.

Kovář, Gulaš a Krstev se svého prvního startu na mistrovství světa nedočkali. Naopak Mojžíš se stal už desátým českým debutantem v českém týmu. Zařadil se tak po bok útočníků Jakuba Voráčka, Lukáše Kašpara, Petra Vampoly, Marka Kvapila, Petra Koukala, Martina Růžičky a beků Petra Gřegořka, zraněného Nováka a brankáře Ondřeje Pavelce, který se ale už zúčastnil únorových olympijských her ve Vancouveru.

Němec se dostal na svůj druhý velký turnaj po loňském šampionátu ve Švýcarsku. Štěpánek, který měl pozici zapsané trojky jistou, debutoval také před rokem a nechyběl ani na olympiádě ve Vancouveru.

Reklama

Související témata: