Hlavní obsah

Jágr se obul do těch, kteří se omluvili z MS. Hráčům zlaté generace by měli líbat zadky, řekl

Bezprostředně po zápase s Norskem poskytl Jaromír Jágr krátký rozhovor zahraničním novinářům. Pak si vzal speciálně stranou i ty české. Na srdci toho totiž měl po překvapivé prohře hodně a chtěl, aby se o tom vědělo. V žaludku mu leželo především rozhodnutí hráčů z NHL omluvit se ze světového šampionátu. Za příklad jim dával borce ze zlaté generace, kteří rok co rok pravidelně jezdili reprezentovat, čímž jim samotným pomohli v kariéře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr.

Článek

Je pro vás prohra velkým zklamáním?

Nesmíme zapomenout, že to nejsou Norové z doby před deseti lety. Realita je teď prostě úplně jiná. Mají tu stejné mužstvo jako na olympiádě, kde málem porazili v play-off Slováky. A ti tam měli výborné mužstvo. Doba, kdy silná osmička přejížděla ostatní mančafty, je dávno pryč. Proto by se v této souvislosti už nemělo používat slovo překvapení. Čekal jsem, že to bude těžký zápas, ale věřil jsem, že vyhrajeme.

Je prohra s Nory reálným obrázkem síly tothoto mužstva?

Nikdo nemohl čekat, že přijedeme a každému budeme dávat sedm osm gólů. Tahle doba už je dávno pryč. Máme spoustu mladších hráčů, kteří potřebují nasbírat zkušenosti. Nedá se nic dělat. Teď už musíme hrát každý zápas, jako by to bylo play-off. Všechno záleží jen na nás. Sami jsme se do téhle díry dostali, tak se z ní musíme sami vyhrabat. Musíme vyhrát každý zápas a hrát jako tým.

Není frustrující, že góly jste střílel jen vy, ostatní nikoliv?

Buďme upřímní. Podívejte se, kolik kluků z Ameriky tu odmítlo reprezentovat. Šanci dostali ostatní hráči, kteří jsou bojovníci. Musí nasbírat zkušenosti, aby byli dobří. Nesmíme být tak kritičtí. Jsme hráči, kteří sem přijeli bojovat. A to, že nedáváme góly? Nikdo by se neměl divit! Tím nechci omlouvat naši hru. Ale realita našeho hokeje je někde jinde!

Viditelně vás to štve…

Mně vadí jedna věc. A to, že hráči odmítají na šampionáty jezdit. Tihle hráči, kteří se dostali do NHL, by si měli uvědomit jednu věc – díky hráčům, jako byli Výborný, Dopita, Reichel, Procházka, Patera, bratři Kaberlové, Ručinský, kteří v minulosti vyhrávali šampionáty, se do té NHL vůbec dostali. Těžko by si je mohl někdo vybrat, kdybychom se s reprezentací nikam nedostali. Bylo období, kdy byl český hokej brán jako jeden z nejlepších, a proto byli hráči do NHL draftovaní. Kdo by si jich jinak všiml? Bez nich by teď polovina hráčů, co je v NHL, vůbec nebyla. Taková je realita. Je škoda, že ti hráči na to teď zapomněli.

Vrátit to českému hokeji a pomoci mu vychovat nové budoucí tahouny?

Ano. Pomoct těm ostatním otevřít dveře. Jako je ti starší otevřeli jim. Ale to si každý z nich musí sáhnout do svědomí. Znovu se musím vrátit k těm klukům ze zlaté generace.Jací ti byli borci… Podívejte se, kolik šampionátů za sebou odehráli. Rok co rok a bez přemlouvání! Nynější hráči v NHL by jim měli líbat zadky.

Není pak trochu frustrující, že sám na všechno v Německu nestačíte?

Vůbec ne, o tom nemluvme. Jsem rád, že tu s mladými hráči můžu být. Prostě se prohrálo a musíme se z toho poučit. Chápu, že jsou to stejné fráze pořád dokola, ale jedině díky těmto zápasům se mladí hráči můžou dostat na jinou úroveň. Tyhle zápasy potřebujete, abyste se stali lepšími hráči.

Pojďme zpátky k zápasu s Norskem. Na branku jste vyslali téměř padesát střel, přesto jste prohráli. Proč se to podle vás stalo?

Ono taky záleží na tom, jaké střely to byly… Když střílíte z dálky nebo z úhlu, vždycky to gólman chytí. Náš problém je, že žádný z hráčů nechodí do brány, abychom měli odražené puky. Ale to byl vždycky problém českého hokeje.

Dá se s tím tedy vůbec něco dělat?

Uvědomte si, že náš styl hokeje nikdy nebyl takový jako ten kanadský. Jiné góly ale nepadají! Proto máme na mezinárodní scéně problémy.

Nešlo zaregovat už v zápase a snažit se neefektivní hru změnit?

Po zápase je každý chytrý a chtěl by všechno změnit. Během zápasu ale o tom nepřemýšlíte a reagujete podle situace.

Bude těžké se dát dohromady během dvou dní na Švédsko?

Nic jiného nám nezbývá. Musíme na to zapomenout. Nemyslím si, že by byl nějaký rozdíl vyhrát s Nory a prohrát se Švédskem.

Reklama