Hlavní obsah

Kouč Jelínek zatím nezaznamenal u českého týmu na MS slabé místo

PRAHA

Žádné slabé místo zatím nezaregistroval plzeňský kouč a bývalý reprezentační asistent Marian Jelínek v českém týmu při jeho vystoupeních na hokejovém mistrovství světa na Slovensku. Čtvrtfinále proti USA podle jeho názoru přímo vybízí ke srovnání s rokem 2004, kdy vysoce favorizovaní Češi na domácím šampionátu právě v souboji o postup mezi nejlepší čtyřku stejnému soupeři podlehli. Výhodu však Jelínek spatřuje právě v tom, že touto situací si již české mužstvo prošlo.

Článek

"Zatím se mi ty výkony hodně líbily a myslím, že není nic co týmu vytknout. I když budu hodně kritický, tak tam člověk nevidí slabé místo," řekl Jelínek ČTK při hodnocení zápasů, které český tým na turnaji dosud odehrál. "I proto tam nebyly zatím žádné kritické okamžiky, které by mužstvo muselo řešit," dodal Jelínek.

Podobná však byla situace i před sedmi lety, kdy se zdálo, že českou reprezentaci před vlastními fanoušky prakticky nemá kdo zastavit v tažení za zlatem. Podařilo se to ale právě podceňovaným Američanům hned ve čtvrtfinále. Jelínek, který byl tehdy u týmu konzultantem a zároveň pozorovatelem soupeřů českého výběru, připouští, že myšlenkám na tuto paralelu se lze jen těžko vyhnout.

"Já si ale myslím, že je to dobře," prohlásil Jelínek. "V tom je teď síla a výhoda českého týmu; že už tady ta situace byla a mužstvo ji zažilo, přičemž v týmu je dokonce pár hráčů, kteří to pamatují osobně a na ten zápas si určitě dobře vzpomenou. Ti ostatní, jako třeba Voráček nebo Frolík, byli tehdy možná na tribuně. Zkrátka ten zápas mají v paměti asi všichni," vysvětlil.

Ve středu ale neočekává snadný souboj. "Zámořské týmy jsou známé tím, jak se dokážou semknout, takže určitě je nelze nijak podceňovat, byť zatím na turnaji nijak přesvědčivě nepůsobí. Řekl bych, že jsou o něco křehčí než jindy a ta síla toho talentu tam letos není taková, ale trenér jim určitě rok 2004 připomene s tím, že už to jednou dokázali, tak proč by to nemohli zopakovat," uvedl Jelínek.

Skromnost a pokora

Role favorita přesto náleží českému týmu. "Nebudu alibista. Určitě věřím tomu, že vyhrajeme, ale je třeba k tomu přistoupit se skromností a pokorou," varoval Jelínek před podceněním soupeře. "Rozhodně bych si nedovolil to, co již píšou a o čem spekulují některá média, která už vyhlížejí semifinálový zápas ČR - Švédsko. To je ještě hodně předčasné," podotkl.

Vedle svěřenců kouče Aloise Hadamczika viděl na turnaji každého z účastníků minimálně jednou v akci. "Kromě českého týmu mě zaujaly výkony týmů té druhé garnitury, hlavně bych mohl jmenovat Dány a Slovince. Je úžasné, jak tyto týmy dokážou čelit favoritům," ocenil Jelínek. "Dánové - vynikající pohyb, soudržnost. Slovinci podávali neskutečné výkony, když si vezmeme, že tam mají devět stovek registrovaných hráčů," ocenil Jelínek i přes sestup z elitní skupiny výkony týmu kouče Matjaže Kopitara.

Je podle něho dobře, že se propast mezi světovou špičkou a "hokejovými trpaslíky" již takřka vymazala. "Ta doba, kdy týmy na šampionátech dostávaly 20 gólů, ta je pryč. Je to určitě dobře pro hokej samotný i pro diváka. Na druhou stranou se tak stal šampionát trochu ruletou, protože silná šestka sice vyhraje proti těmto týmům osm devět zápasů z deseti, ale nikde není psáno, na kdy připadne ono zaváhání," uvedl Jelínek.

Ve prospěch outsiderů hraje podle něho také to, že mají k dispozici nejsilnější možné národní týmy. "Chybějí jim pouze jednotlivci, zatímco u těch silných týmů je to mnohdy o náhodě, kolik těch nejlepších hráčů je zrovna k dispozici. Je to pak loterie, jaká sestava se sejde. I proto z toho nelze vyvozovat závěry třeba o nějakém úpadku nebo vzestupu výkonnosti, třeba teď u amerického hokeje," prohlásil Jelínek.

Až teprve v opačném případě, který v posledních letech nastával na olympijských hrách, je tak podle něho vidět skutečná síla jednotlivých hokejových zemí. "Na olympiádě se pak sejdou ti opravdu nejlepší hráči a tam je pak ten odstup světové špičky stále dobře patrný," připomněl Jelínek.

Reklama

Související témata: