Hlavní obsah

Jágr umetl hattrickem cestu do semifinále, Američané balí

PRAHA/BRATISLAVA

Tohle mistrovství neúspěchem neskončí! Čeští hokejisté prošli v Bratislavě bez zaváhání čtvrtfinálovým sítem a mladý tým USA vyprovodili ze šampionátu po vítězství 4:0. Ústřední postavou zápasu byl nejstarší muž Hadamczikova výběru a největší hvězda v jednom: Jaromír Jágr vstřelil svůj vůbec první reprezentační hattrick, jeden gól přidal Tomáš Plekanec a brankář Ondřej Pavelec vychytal podruhé na šampionátu čisté konto. V semifinále narazí svěřenci kouče Aloise Hadamczika po roce opět na Švédy, kteří vyřadili Německo.

Foto: Petr Josek, Reuters

Jaromír Jágr slaví druhý gól do sítě USA ve čtvrtfinále MS.

Článek
Fotogalerie

Hadamczik s ohledem na zranění Martina Havláta přeskupil útočné formace, do druhé řady postavil k Milanu Michálkovi a Patriku Eliášovi Michaela Frolíka, Petr Průcha se nastěhoval do čtvrté formace k Jiřímu Novotnému a Petru Hubáčkovi a jako třináctý útočník byl dopsán na soupisku Petr Vampola. Do branky se po jednozápasovém odpočinku vrátil Ondřej Pavelec, který v úvodu utkání mohl spokojeně sledovat hladový nástup našich.

"My jsme věděli, že budou bojovat. Oni hráli ten svůj hokej, mají spoustu mladejch kluků a my jsme věděli, že budou bojovat až do konce. To, že nemají žádné velké hvězdy, nahrazují právě tímhle. Nebylo to nic jednoduchého," říkal po utkání Pavelec.

Američané ale českou aktivitu brzy vyrovnali a začali předvádět styl hry, na nějž čeští hráči na turnaji ještě nenarazili. Rychlost, důsledné napadání s patřičnou tvrdostí, přímočarý tah na bránu, to byly faktory, které začaly český tým viditelně trápit. A vzápětí také zahrozilo u Pavelcovy branky, dráhu odraženého puku ale změnila tyč a dobře orientovaný český gólman jej rychle ukryl v rukavici.

Jaromír Jágr slaví slaví úvodní gól proti USA se spoluhráčem Karlem Rachůnkem.foto: Reuters

Šanci na otevření skóre měli Češi v 6. minutě při první přesilové hře utkání, Conklina ale vážněji neohrozili. Početní výhodu si obratem vyzkoušeli i Američané a v útočném pásmu byli mnohem nebezpečnější; Pavelec musel vytáhnout další z parádních zákroků, když se před ním zjevil zcela osamocený Smith. Přesto první třetina patřila Čechům. Pětasedmdesát sekund před sirénou ujel po pravé straně Jágr a jeho prudká střela zápěstím prošla se štěstím pod betony amerického brankáře.

Hadamczikův překvapivý a úspěšný tah

Proč je i v devětatřiceti letech jedním z pilířů mužstva Jágr ukázal při divokém začátku prostřední části, kdy naši nejprve přežili oslabení 3 na 5 a vzápětí sami dostali možnost 73sekundové dvojité přesilovky. Dlouhé obléhání americké branky ale výsledek nepřineslo a kouč Hadamczik poněkud překvapivě sáhl po oddechovém času. Krátké soustředění ovšem stoprocentně splnilo svůj účel: Jágr totiž vzápětí dostal dlouho přihrávku do svého oblíbeného místa v pravém kruhu a nemilosrdně zavěsil puk mezi tyč a Conklinovu lapačku.

Jaromír Jágr střílí gól do sítě USA ve čtvrtfinále MS. Ty Conklin byl proti jeho ráně bezmocný.foto: Michal Kamaryt

V dalším průběhu třetiny měli diváci před očima útočnou přehlídku na obou stranách, územní převaha Američanů, ani české brejky ale gólový efekt nepřinesly. V hodně nadějné pozici se ocitl po dlouhém pasu Červenka, elitní střelec ale opět nedokázal prolomit svou smůlu a Conklin se proti němu blýskl efektním diváckým semaforem.

"Přijeli jsme vyhrát zlato. To byl jasný cíl. Nemohli jsme se ale za ně dostat. Neměli jsme moc šancí z druhé vlny, žádné dorážky. Kdybychom dali gól, uvolnili bychom se," litoval Yan Stastny.

Jágr v závěru zkompletoval hattrick

Úporný boj pokračoval i ve třetí třetině, v jejímž úvodu povzbuzení Češi předvedli několik výletů k brance soupeře, náskok ale nezvýšili. Američané ve snaze o korekci skóre začínali myslet víc na útok než na obranu a pro český tým se tak otevíraly další zajímavé možnosti.

Přesto se dlouho nedokázala žádná z formací prosadit, až těsně po začátku závěrečné desetiminutovky vysunul Židlický Frolíka, který v útočném pásmu posunul najíždějícímu Plekancovi a dělovku forvarda Montrealu zastavila až síť za Conklinem. Vzápětí na naší střídačce zatrnulo, po tvrdém zákroku Johnsona totiž zůstal ležet za americkou brankou Eliáš a lékaři českého týmu měli opět práci.

Michael Frolík v potyčce s Američanem Markem Stuartem ve čtvrtfinále MS v hokejifoto: Reuters

Na ledě mezitím Češi bez problémů hájili náskok a navíc čím dál častěji těžili z chyb viditelně vadnoucího soupeře. Agilní mladík Voráček, ani drzá parádička jeho vrstevníka Frolíka ale změnu skóre nepřinesla. A tak se role střelce opět ujal doyen Jágr, který si při přesilovce čtyři minuty před třetí sirénou chytře vyměnil puk s Plekancem a tváří v tvář Conklinovi zkompletoval hattrick.

"Já vůbec nejsem překvapený, že Jarda hraje takhle výborně. Když ho vidíte na každém tréninku, jak tvrdě maká a dělá všechno pro to, aby byl furt nejlepší, dneska se to ukázalo. Prakticky nám vyhrál zápas, ty góly byly neuvěřitelný," děkoval Pavelec.

Sebevědomí stoupá 

K další změně skóre už nedošlo a na ledě mohla vypuknout radost českých barev. O postup do finále se náš tým utká v pátek se Švédy již od 16:15.

"Nezastavitelní? To se uvidí až na konci. Máme sedmou výhru po sobě, je to super pocit, i únava není taková, lépe se ji zbavujete. Sebevědomí stoupá pořád nahoru, Ondra nás drží, když je potřeba. Jarda pak dá góly...snažíme se hrát jako tým, ostatní lajny dobře brání, odvádí si svou práci, doufjme, že to vydrží," dodal nadšený Michael Frolík.

MS v hokeji – čtvrtfinále
Česko - USA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávka: 19. Jágr (Červenka), 25. Jágr (Plekanec, Rachůnek), 51. Plekanec (Frolík, Židlický), 57. Jágr (Plekanec). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Burchell - Carlson, Murchison (všichni Kan.).
Česko: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
USA: Conklin - Komisarek, J. Johnson, Stuart, Fowler, Shattenkirk, McDonagh, Wilson - Wheeler, Stepan, Smith - Palmieri, Shannon, van Riemsdyk - Skille, Gaustad, Brown - Porter, Kreider, Stapleton. Trenér: Scott Gordon.

Reklama

Související témata: