Hlavní obsah

Slovinec Pajič na MS překvapil: Proti zápasům s Vrchlabím tady není velký rozdíl

BRATISLAVA

Kanaďan, Švéd, Rus, Fin, Čech. Co národnost, to hokejový pojem, úspěch, tradice. A co takový Slovinec? Může být. Třeba Rok Pajič hraje první ligu za Ústí nad Labem, v těchto dnech je ale obklopen výkvětem tohoto sportu. Žádný ustrašený údiv ale ze strany rodáka z Jesenice nečekejte. On hrál proti Vrchlabí. Nerozumíte?

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Fanoušci ústeckých hokejistů s pohárem pro vítěze 1. ligy.

Článek

„Je to jiný, ale mně to nepřijde až tak obrovský rozdíl. V první lize se člověk dostane rychleji do šance, v tom je asi ten rozdíl. Možná i v rychlosti,“ přemítá pětadvacetiletý forvard nad diferencí druhé české nejvyšší soutěže a mistrovstvím světa. A hned následující větou také překvapí.

„Když jsme hráli čtvrtfinále s Vrchlabím, tak tam člověk neměl čas vůbec na nic. Někdy mi přišlo, že jich hraje sedm. Oni všude lítali, tři viseli na jednom hráči. Potom nahrávka a tam byli další dva, to bylo fakt hrozný,“ vzpomíná na týdny minulé hokejista, který přišel do České republiky v sezóně 2001/2011, kde hrál za juniory Písku.

Slovinský hokejista Rok Pajič v dresu Ústí nad Labem.foto: www.hcusti.cz

V pátek si vyzkoušel Slovensko, Slovinci nakonec prohráli 1:3. A nezanechali vůbec špatný dojem. Následně i proti Rusku, kde prohráli 4:6. Přesto stále zůstávají outsidery probíhajícího šampionátu. „Slováci hráli hlavou, nelítali dva k jednomu. Někdy bylo dost času, ale v souboji jeden na jednoho jsou silní. Je těžké přes takového hráče přejít, v první lize je to snadnější,“ přiznává Pajič.

Ústečtí Lvi nepostoupili do extraligy, ale rodák ze země, kde je jen šest hokejových stadiónů sezónu neskončil. Trenér zavolal a on kývl. Matjaz Kopirat sáhl do první ligy. Co o ní ví?

„To nevím, o tom jsme se nějak nebavili, on se jen zeptal, jaké to jsou zápasy. Pro mě je těžké tohle vysvětlit,“ je v rozpacích rodák z Jesenice, který mohl hrát od nadcházející sezóny extraligu, nebude. Ústí prohrálo v baráži s Mladou Boleslaví. Topit ve smutku se ale Pajič dlouho nemohl. Země si ho zavolala bojovat za reprezentaci.

Cílem je záchrana v elitní skupině 

„Bylo to docela těžké, zaprvé trochu zklamání z baráže, další věc, že trenér nároďáku chce hrát jiný systém, než já jsem zvyklý z Česka. Doma jsem měl asi deset tréninků, ale pořád je co zlepšovat,“ vyjmenovává největší rozdíl slovinský hokejista. Dva roky hraje v Ústí pod Petrem Rosolem, teď si osvojuje nové návyky pod Kopitarem. „Je to docela velký skok, jde o jiný systém.“

Myšlenkami na titul Slovinsko nežije. Vždyť sázkové kanceláře mu přisoudily kurz až 2000:1, že by mohlo slavit zlato v Bratislavě. „Chceme se udržet, využít každou chybu soupeře, cíl je záchrana,“ je realistou Pajič, jenž má na Slovensku rodiče i kamarády. „Vždycky, když je nějaká událost, tak to lidi u nás prožívají. Pak je zase něco jiného. Třeba fotbal, basket. Teď je to blízko, asi čtyři hodiny cesty. Lidi přijedou i spoluhráči mi volají o lístky,“ usmívá se slovinský hokejista, kterému si řekl o lístky i domácí Slovák Martin Šagát, spoluhráč z Ústí.

Reklama

Související témata: