Hlavní obsah

Kapitánem pro MS byl určen Plekanec. Je to pocta, přiznává útočník Montrealu

Praha

S kapitánským céčkem dovedl tým k výhře. S tímto pocitem odcházel po utkání se Slovenskem hokejista Tomáš Plekanec. Češi vyhráli 3:1 a útočník Montrealu vstřelil poslední gól. A to do prázdné branky třiatřicet sekund před koncem zápasu. Tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem vyhrál i pátý přípravný souboj. Před mistrovstvím světa ještě neprohrál. „Zkusil jsem to, bylo to štěstí, padlo to tam, do konce zápasu byl klid,“ řekl Plekanec ke své trefě z pražské O2 areny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Plekanec a Slovák Marcel Hossa

Článek

Devětadvacetiletý Plekanec je nejblyštivějším jménem v českém mužstvu před světovým šampionátem, který startuje na začátku května ve Finsku a ve Švédsku. Má doma z mistrovství světa stříbro a bronz. Za národní tým odehrál 45 utkání, ve kterých vstřelil 17 gólů. I pro tyto úspěchy trenéři ukázali na něho, když se rozhodovali o kapitánském céčku. To mu bylo přiděleno v úterý před tréninkem.

„Samozřejmě to je pocta být kapitánem nároďáku, doufám, že to nic nezmění na mně, jak budu hrát. Trenéři se rozhodli, že budu kapitánem asi na základě, jaký jsem a vždy byl, jak jsem se choval v kabině. Myslím si, že není co měnit," řekl po utkání se Slovenskem forvard, že on kvůli jednomu písmenu své chování měnit nebude.

Trenér Hadamczik řekl, že Plekanec bude nosit „C" i během světového šampionátu, které začíná 4. května. Do té doby český výběr sehraje ještě čtyři zápasy. V pátek na Slovensku s domácím mužstvem a poté od 26. do 29. dubna České hokejové hry v Brně. Poslední tři utkání před vrcholem sezóny. Poté už bude 4. května následovat ve Stockholmu Dánsko. Do té doby trénink a sehrávání se. Co zlepšit?

Plekanec s Tlustým a Tenkrátem i na MS?

„Spousta věcí. Člověk potřebuje potrénovat, v Brně to bude důležité, jak se tým utvoří, jak bude vypadat naše hra. Člověk se necítí ideálně, když jde po odpočinku na led, není v kondici, kterou potřebuje, sice je odpočatý, ale není to ideální," přiznal útočník Montrealu, který proti Slovensku nastoupil v prvním útoku s Jiřím Tlustým a Petrem Tenkrátem. „Kluci jsou výborní bruslaři, měli jsme tam pár dobrých střídání," byl spokojený kapitán.

„Jsou to kvalitní hráči a myslím, že jsme si vyhověli, je jen škoda, že nám to tam v prvních dvou třetinách nepadalo víc a ten zápas by se asi vyvíjel jinak. Základ byl, že jsme dobře bruslili, to jsou do dalších zápasů dobré vyhlídky. Záleží ale na trenérech, já jako hráč to můžu ovlivnit jen svými výkony a uvidí se, jak to dopadne, je na trenérech, jakou mají představu o složení," dodal Tenkrát.

Reklama