Hlavní obsah

Finsko - Rusko 2:0Finové si v Petrohradu na úvod Český her vyšlápli na Rusy

Petrohrad

Hokejisté Finska vstoupili vítězně do Českých hokejových her, když v utkání v Petrohradu porazili domácí Rusko 2:0. Vítězný gól vstřelil po polovině duelu Mikko Mäenpää, v závěru potvrdil tříbodový zisk Seveřanů gólem do prázdné branky Antti Pihlström.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Hokejisté Finska se radují z branky.

Článek

Domácí sborná začala i díky dvěma přesilovkám v krátkém sledu náporem, který přinesl v sedmé minutě velkou šanci Širokova a následnou dorážku Žerděva, jenže gólman Lehtonen načal pohotovými zákroky svůj bezchybný večer, na jehož konci se mohl radovat z čistého konta.

Chvilku poté hráli v početní výhodě i Rusové a při velkém závaru v jejich brankovišti se naopak nenechal zahanbit domácí gólman Varlamov, jenž přežil bez úhony další oslabení po Nikitinově faulu a Jokinenovu obrovskou možnost otevřít skóre.

Ve 26. minutě našel Tarasenko Svitova, jenže ani ten nenašel recept na Lehtonena. V polovině zápasu se proti pravidlům provinil Tichonov a Rusové na jeho prohřešek doplatili, když šest vteřin před koncem trestu našel Jokinen parádně najíždějícího Mäenpää, který otevřel skóre. Rusové mohli odpovědět vzápětí v přesilovce, ale sehráli ji špatně.

Blízko vyrovnání byl na začátku třetího dějství Žerděv, ale Lehtonen byl znovu proti. Posledním zachráncem byl gólman Suomi i v 50. minutě, kdy se na něho řítil osamocený Tichonov, jenže neuspěl. V závěru to Rusové zkusili bez brankáře, ale 16 vteřin před závěrem je za jejich risk potrestal Pihlström.

České hokejové hry - Kajotbet Hockey Games, poslední turnaj seriálu Euro Hockey Tour (Petrohrad):
Finsko - Rusko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branka a nahrávka: 33. Mäenpää (J. Jokinen), 60. Pihlström. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0.
Finsko: Lehtonen - Mäenpää, Hietanen, Niskala, Kousa, Puistola, Väänänen, Jaakola, Kukkonen - Pyörälä, Kuparinen, J. Jokinen - Pesonen, Immonen, Mikael Granlund - Peltonen, N. Kapanen, Kontiola - Pihlström, Nokelainen, Joensuu - Petrell. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Varlamov - Kornějev, I. Nikulin, Denisov, Medveděv, Rjasenskij, Nikitin, Kalinin, Jemelin - Zaripov, Těreščenko, Žerděv - Širokov, Šipačov, Ketov - Kuljomin, Svitov, Tarasenko - Tichonov, Burmistrov, Kuzněcov. Trenér: Zinetulja Biljaletdinov.

Reklama

Související témata: