Hlavní obsah

Posila pro Slovensko! Na MS pojede obr Chára, který si i přes zranění vyžádal povolení

Bratislava

Obránce Zdeno Chára z Bostonu posílí hokejisty Slovenska na mistrovství světa ve Finsku. Kapitán loňského vítěze Stanleyova poháru a kandidát na Norris Trophy pro nejlepší obránce NHL si vyžádal v klubu povolení, přestože má problémy s lícní kostí a nadočnicovým obloukem. Český trenér Slovenska Vladimír Vůjtek starší oznámil po Škoda Cupu v Bratislavě pětadvacetičlennou nominaci, ale ještě čeká i na další posily z NHL.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský obr Zdeno Chára nebude na šampionátu chybět

Článek

Definitivně jasno není o případném startu momentálně zraněného útočníka Michala Handzuše ze San Jose a čekat bude Vůjtek i na vývoj druhé kola Stanleyova poháru, má zájem o kanonýra New Yorku Rangers Mariána Gáboríka.

Po zranění beka Milana Jurčiny z New Yorku Islanders a zařazení Cháry mají Slováci v kádru tři posily z NHL. Obránce Andrej Sekera z Buffala je s týmem už od minulého týdne a útočník Tomáš Kopecký z Floridy se stejně jako Chára připojí nyní. V kádru je i útočník Tomáš Tatar, který hrál na farmě Detroitu v Grand Rapids v nižší AHL.

V sobotu kádr opustili obránci Milan Hruška z Komety Brno, Vladimír Mihálik ze švédské Timry, Peter Mikuš z Českých Budějovic, Richard Stehlík z Atlantu Mytišči a útočníci Martin Cibák z Nižněkamsku, Milan Kytnár z Hämeenlinny a Vladimír Dravecký z Košic.

Šest zástupců z české extraligy

K výběru se nově ještě připojí obránce Dominik Graňák z týmu vítěze Gagarinova poháru Dynama Moskva. Z trojice gólmanů Vůjtek zapíše na soupisku na šampionátu Petera Hamerlíka z Třince a Jána Laca ze Lva Poprad, Július Hudáček ze Södertälje bude čekat na šanci.

Vedle Hamerlíka je v kádru dalších pět zástupců z české extraligy - obránci René Vydarený z Českých Budějovic, Michal Sersen s útočníkem Mariem Bližňákem ze Sparty a další forvardi Milan Bartovič z Liberce a Marek Hovorka z Kladna.

Slováci na MS hrají o přímou účast na OH

V přípravě na šampionát se Slovensku výsledkově nedařilo. Prohrálo všech šest zápasů v Euro Hockey Challenge - s Dánskem 1:3 a 3:4 po nájezdech, s Ruskem 1:2 po nájezdech a 2:3 a s Českou republikou 1:3 a 2:3 po nájezdech. V pátek v Bratislavě na Škoda Cupu podlehli Slováci i Norsku 4:5 po nájezdech a výhry se dočkali až v sobotu, kdy zdolali Německo 5:4 po nájezdech.

Do mistrovství světa vstoupí Vůjtův tým v základní skupině v Helsinkách v pátek 4. května proti Kanadě. Narazí i na Finsko, USA, Kazachstán, Bělorusko, Švýcarsko a Francii. Na turnaji čeká Slovensko i boj o přímou účast na olympijských hrách v Soči v roce 2014, protože aktuálně je v žebříčku Mezinárodní hokejové federace desáté, zatímco jistotu má devět nejlepších zemí; ostatní čeká kvalifikace.

Nominace hokejistů Slovenska na mistrovství světa ve Finsku (4.-20. května):
Brankář: Peter Hamerlík (Třinec/ČR), Július Hudáček (Södertälje/Švéd.), Ján Laco (Lev Poprad/KHL),
obránci: Ivan Baranka (Spartak Moskva/KHL), Dominik Graňák (Dynamo Moskva/KHL), Zdeno Chára (Boston/NHL), Kristián Kudroč (Ässät Pori/Fin.), Andrej Sekera (Buffalo/NHL), Michal Sersen (Sparta Praha/ČR), Tomáš Starosta (Chanty-Mansijsk/KHL), René Vydarený (České Budějovice/ČR),
útočníci: Marcel Haščák, Michel Miklík (oba Košice), Miroslav Šatan, Libor Hudáček (oba Slovan Bratislava), Milan Bartovič (Liberec/ČR), Mario Bližňák (Sparta Praha/ČR), Marcel Hossa (Dinamo Riga/KHL), Marek Hovorka (Kladno/ČR), Tomáš Kopecký (Florida/NHL), Juraj Mikúš (TPS Turku/Fin.), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči/KHL), Tomáš Surový (CSKA Moskva/KHL), Rastislav Špirko (Lev Poprad/KHL), Tomáš Tatar (Grand Rapids/AHL).
Trenér: Vladimír Vůjtek st. Asistent: Jerguš Bača.

Reklama

Související témata: