Hlavní obsah

Ticho před bouří? Kousek od Globenu po svátku není stopa

Stockholm

Do stockholmské haly Globen se šampionát vrací po 17 letech. Aréna ve tvaru zeměkoule vypadá načančaně, jen místní technici kazí dojem, když jejími útrobami vláčejí kilometry kabelů.

Foto: Sport.cz

Globen Arena ve Stockholmu.

Článek

Tři sta metrů od haly ale není po hokejovém svátku ani stopy. V letním počasí vládne všude bohorovný klid. Od pátečního startu MS meteorologové slibují výrazné ochlazení a na bodě mrazu se zatím zdá být i očekávání domácích fanoušků.

Švédští organizátoři jsou docela nervózní z nízkého počtu prodaných vstupenek a naděje na překonání diváckého rekordu z MS 2004 v Praze a Ostravě, kde do ochozů přišlo přes 552 tisíc diváků, se hodně tenčí. Přitom předpoklady k tomu jsou. Mistrovství se vedle Globenu, který pojme 13 850 diváků, odehraje i v helsinské Hartwall Areně s kapacitou 13 500 míst.

Obhájce prvenství Finsko má i velké hokejové plány. Chystá se jako první od roku 1986 doma dosáhnout na zlato. Naposledy se to povedlo tehdejšímu Sovětskému svazu. V sestavě Suomi se o to bude snažit 15 hráčů, kteří se podíleli na zisku titulu v Bratislavě.

Češi vyzkouší led jako poslední

Kluziště ve Stockholmu si ale zatím vyzkoušeli jen domácí a pak se nechali smažit od místních novinářů kvůli nevalným výsledkům v přípravě. „Šampionát bude úplně něco jiného. Máme extra silný tým," tvrdil odhodlaně obránce Detroitu Jonathan Ericsson.

Ze stěny na něj v tu chvíli podmračeně shlížel maskot šampionátu, jímž je ‚kříženec orla a kuřete' Hockey Bird, odvozený z populární finské mobilní aplikace. Jeho zobák byste však většinou marně hledali v centru města, chyběl i na letišti Arlanda, kde se nápor účastníků MS čeká teprve ve čtvrtek.

A hned vyrazí zkusit led. Čeká to i výběr Aloise Hadamczika, jenž dorazí po poledni a na ploše se ukáže v 18 hodin jako poslední z osmi mužstev stockholmské skupiny. O den později čeká hokejisty ještě dopolední rozbruslení a pak už ostrý start ve znamení severského trojboje: Dánsko, Švédsko, Norsko.

Reklama

Související témata: