Hlavní obsah

Cizinci okupují střídačky. Rodáci nevedou ani polovinu týmů MS

Stockholm

Letošní hokejový šampionát je unikátem, co se týče počtu zahraničních trenérů na střídačkách jednotlivých reprezentací. Hned devíti mužstvům ze šestnácti velí jako hlavní kouč rodák z jiné země. Padl tak dosavadní rekord z MS 2008 v Kanadě, kde týmy trénovalo sedm cizinců.

Foto: Petr Josek, Reuters

Kanadský kouč Rick Cornacchia na italské střídačce

Článek

Jen hokejisté Česka, Finska, Kanady, Norska, Ruska, Švédska a USA se mohou pyšnit tím, že slyší ze střídačky pokyny ve své rodné řeči. Ostatní dostávají informace v angličtině nebo zprostředkovaně přes asistenty. Výjimkou jsou Francie, Slovensko, Kazachstán a Německo. Ruský kouč Kazachů Šajanov, Švýcar Köliker u Němců a Čech Vůjtek u Slováků asi jazykovou bariéru necítí. A pro kanadského trenéra Hendersona bude francouzština druhou rodnou řečí.

Henderson ostatně pracuje u národního týmu Francie už od roku 2004 a dlouho už vlastní i francouzský pas. Čtvrtým rokem v řadě zase vede Dány Per Bäckman ze Švédska. Rekordmanem ale co do počtu odsloužených let je na norské střídačce Roy Johansen. Vikingy vede už od roku 2001 a šestým místem na loňském MS s nimi vyrovnal historický úspěch týmu.

Hanlon Slováky zklamal, teď je na lavičce Čech

To Slováci zkoušejí druhým rokem experiment se zahraničním koučem. Po Kanaďanovi Hanlonovi převzal mužstvo velezkušený český odborník Vladimír Vůjtek. Zajímavostí je německé angažování Švýcara Jakoba Köllikera, protože dosud to bývalo obráceně - Švýcary dlouhé roky vedl Němec (Ralph Krüger).

Letos stojí na střídačce Švýcarů Kanaďan Sean Simpson a jeho krajané okupují i další čtyři pozice hlavních koučů na MS. Vedle Francie je to samozřejmě Kanada (Brent Sutter), pak Lotyšsko (Ted Nolan) a Itálie (Rick Cornacchia).

Trenér Dánska Bäckman má po svém boku i dva švédské asistenty, česká stopa je pak u Norů, kde vede brankáře bývalý gólman Jihlavy Petr Jaroš. Zajímavé složení má tým Kazachstánu. Hlavní kouč Andrej Šajanov je z Ruska stejně jako jeho asistent Sokolov, další asistent Achziger je Němec a třetí asistent Mambetaliev je z Kazachstánu.

Trenéři účastníků hokejového MS 2012:
Bělorusko:Kari Heikkilä (Fin.) + finský asistent
Česko:Alois Hadamczik
Dánsko:Per Bäckman (Švéd.) + oba asistenti Švédi
Finsko:Jukka Jalonen
Francie:Dave Henderson (Kan.)
Itálie:Rick Cornacchia (Kan.)
Kanada:Brent Sutter
Kazachstán:Andrej Šajanov (Rus.) + asistenti Rus a Němec
Lotyšsko:Ted Nolan (Kan.)
Německo:Jakob Kölliker (Švýc.)
Norsko:Roy Johansen + český asistent
Rusko:Zinetula Biljaletdinov
Slovensko:Vladimír Vůjtek (ČR)
Švédsko:Pär Marts
Švýcarsko:Sean Simpson (Kan.) + kanadský asistent
USA:Scott Gordon

Reklama