Hlavní obsah

Švédové přiznali průšvih, vyprodané není ani čtvrtfinále

Stockholm
Aktualizováno

Švédští pořadatelé hokejového mistrovství světa už to neochotně, ale přece jen začali připouštět. Stockholmská část šampionátu je diváckým průšvihem. Návštěvnost nezvedlo ani rapidní zlevnění vstupenek, vyprodaná zatím nejsou ani čtvrteční čtvrtfinálová utkání.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prázdné tribuny za českými fanoušky před zápasem proti Norsku ve stockholmském Globenu.

Článek

Průměrná návštěva ve stockholmské skupině sotva přesáhne čtyři tisíce diváků. Přitom na blízký fotbalový stadión, kde hraje druholigové Hammarby, o víkendu přišlo 12 tisíc lidí a bylo vyprodáno. „Zcela nedůstojnou kulisu pro šampionát bych se nebál nazvat ostudou. Od začátku mi to přijde ze strany Švédů divně pojaté,“ říká český trenér Alois Hadamczik o hokejových zápasech před poloprázdným hledištěm.

Z osmadvaceti utkání skupiny se pouze dvakrát sešlo v hledišti Globenu přes deset tisíc diváků. Na souboj domácích s Českem jich přišlo 10 076 a na Rusko dokonce 11 500, přesto i při tomto duelu zůstaly stovky červených sedaček prázdných. „Přijde mi to, jako by se tady hrál bezvýznamný přípravný turnaj před sezónou,“ říká reprezentační brankář Jakub Štěpánek.

Švédové začínají hledat příčiny, proč se to stalo. Jednoduše řečeno, na vině jsou předražené vstupenky a naprosto nezvládnutá propagace. Plakáty, které by na konání šampionátu upozorňovaly, spočítáte ve městě na prstech jedné ruky. „Musíme se zamyslet nad cenovou politikou i nad tím, co se udělalo pro přitáhnutí fanoušků do hlediště,“ tvrdil šéf organizačního výboru stockholmské části mistrovství i první muž švédského hokeje Christer Englund, ale nemyslí si, že bylo chybou rozdělit mistrovství mezi dvě země.

Vstupenky i rozdávají

Od účastníků turnaje však zaznívají jiné názory. „Atmosféře neprospívá roztříštěnost turnaje. Závěrečná část se odehraje v Helsinkách, tam je centrum, a Švédové prostě nevzali šampionát za svůj,“ tvrdí ruský útočník Pavel Dacjuk, podle nějž atmosféru zachraňují hlavně ruští diváci v hledišti. „V hokejové zemi, jako je Švédsko, bych čekal, že to tady bude naplno žít, jenže to pojetí je chladné. Mám pocit, že hodně lidí ani o mistrovství neví,“ dodává trenér Norů Roy Johansen.

Fanoušků ze zahraničí ale do drahého Švédska moc nedorazilo. „Pro všechny je to velké zklamání. Chápu ale, že ubytování je ve Švédsku drahé, doprava sem taky, k tomu přemrštěné ceny vstupenek. Říkali, že i po tom zlevnění stojí v přepočtu přes tisíc našich korun. Lidé doma mají teď většinou hluboko do kapsy a nemají na to sem přijet,“ tvrdí Štěpánek, jenž si o to víc váží těch českých příznivců, kteří přijeli až do Stockholmu, a každý zápas registruje pár vlajek v hledišti.

Pořadatelé už začali vstupenky i rozdávat a například deník Aftonbladet jich svým předplatitelům nabízí denně až dva tisíce. Zachránit pověst švédské části mistrovství už ale ani tento zoufalý pokus nedokáže. Pořadatelé se alespoň mohou utěšovat, že příští rok mají další pokus.

„Někdy je i negativní zkušenost cenná. Určitě se budeme snažit všechny věci napravit a nachystat velké galapředstavení pro rok 2013,“ říká Englund o příštím šampionátu, kdy má být Stockholm hlavním centrem turnaje.

Reklama

Související témata: