Hlavní obsah

Oslavy budou brutální. Jdu do ledničky a dám si pivo, halekal Novotný

Helsinky

Byl jednou z klíčových postav Hadamczikova bronzového výběru. Trefil se ve čtvrtfinálovém duelu turnaje se Švédskem a gólovou ozdobu si Jiří Novotný schoval i na zápas o třetí místo proti Finům.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Čeští hokejisté, bronzový tým letošního světového šampionátu

Článek
Fotogalerie

Jak bylo těžké se zkoncentrovat?Po tom sobotním zklamání to byl nepopsatelný smutek. Věřili jsme, že bychom to finále mohli hrát, ale takový je hokej. Kdyby nám někdo řekl, že porazíme Finy, kteří tady měli opravdu silný tým a že nám ta placka bude viset na krku, tak bychom byli šťastní a my šťastní opravdu jsme. Šťastní, že jsme to urvali a ten bronz je pro nás opravdu hodně.

Loni se duel o bronz českému týmu také vyvedl, čím to je?Splachovací nejsme. Protože ten smutek po zápase se Slovenskem byl velký, ale přijely nám manželky, takže podpora rodiny k tomu pomohla, že jsme se otrkali. Byli jsme zklamaní, ale nedá se popsat, jak se cítili Finové, kteří byli doma a ještě po loňsku, kdy to vyhráli, chtěli na to samozřejmě navázat. Šli jsme do zápasu se stejnými pocity. Někdy je to i štěstí. My jsme dali první gól, což bylo hodně důležité a nakonec jsme to dotáhli.

Nemrzí vás pořád, že jste si nezahráli o zlato?Nad tím už nikdo nepřemýšlí, zlato bylo před dvěma lety, loni bronz, letos zase. Já si myslím, že je to obrovský úspěch přivézt během tří let tři medaile. Předtím se to častokrát nedařilo, vypadlo se ve čtvrtfinále, teď jsme to dotáhli do medailového konce.

Mluvilo se o krizi českého hokeje, přesto je tu zase medailová generace...Určitě je to tím, že jezdím já... Dělám si srandu, to tam nepiš vole! Ale už od toho Německa se vytvořilo jádro, které jezdí pořád - Petr Čáslava, Lukáš Krajíček, Jirka Novotný ten nemůže chybět. Němec, Kašpar, to je to zdravé jádro, a když pak může někdo dorazit z NHL a ti kluci mají obrovskou kvalitu, tak to funguje. Už jsme na sebe zvyklí. Já jen doufám, že to tak může ještě zůstat nějakou dobu, protože kluci tvrdí, že nároďák je pro ně odreagování. Někdy už je ta sezóna dlouhá, ale hokejový život zase tak dlouhý není, aby se mohly odříkat starty na mistrovství světa, když se vozí placky.

Jakou roli letos podle vás sehráli gólmani?Klíčovou, protože podávali fantastické výkony. S Finy dostal Štěpa přednost, protože Kuba Kovář toho měl dost i po psychické stránce. Dnes byl Štěpánek náš nejlepší hráč, protože tam ten tlak z finské strany byl.

Takže teď už můžete rozjet zasloužené oslavy...Jistě, brutální. Jdu do ledničky a dám si pivo.

Reklama