Hlavní obsah

Jágr je legenda, hrát s ním byl zážitek, hlásí Giroux a Voráčkovi slibuje, že ho na ledě trefí

Stockoholm

V loňské sezóně těžil ze spolupráce s Jaromírem Jágrem a v základní části NHL posbíral 93 kanadský bodů, což je jeho rekord. Letos zase poprvé vedl hokejisty Philadelphie jako kapitán a na ledě si skvěle rozuměl s Jakubem Voráčkem. Pětadvacetiletý útočník Claude Giroux, který si české hráče nemůže vynachválit, teď ve Stockholmu touží vybojovat pro Kanadu po sedmi letech zlatou medaili na mistrovství světa.

Foto: Profimedia.cz

Claude Giroux z Philadelphie na tréninku kanadského týmu v dějišti světového šampionátu.

Článek

Už jste se tu stačil potkat s Jakubem Voráčkem, vaším spoluhráčem z Philadelphie?

Chvilku jsme se bavili, je to jeden z mých kamarádů. Nemůžu se dočkat, až proti němu nastoupím. A určitě se ho na ledě pokusím trefit. (směje se)

Stačili jste něco mezi sebou prohodit?

Něco jo, ale moc toho nebylo. Vlastně jsme se jen pozdravili a já pokračoval na náš trénink.

Pochvaloval jste si, když jste v sezóně nastupovali ve stejném útoku?

Jasně! Je to skvělý chlap, stejně jako Jágr, Kubina a všichni Češi, se kterými jsem hrál. S Jakem (Voráčkem) jsem letos nastupoval opravdu častokrát a klapalo nám to.

Překvapilo vás, jak skvělou sezónu letos prožil? V kanadském bodování NHL skončil osmnáctý, mezi střelci dokonce devátý...

Ne, je to totiž výborný hráč, umí dávat góly. Nevím, jestli si to vůbec uvědomuje, ale má pořádnou ránu. Právě tuto sezónu začal střílet na bránu mnohem častěji, než dříve.

Nestýskalo se vám po spolupráci s Jaromírem Jágrem, se kterým jste si v loňské sezóně hodně rozuměl?

Hrát s ním byl skvělý zážitek. Byli jsme si hodně blízcí a strávili spolu spoustu času. Je to legenda, nastupovat s ním byla fakt zábava. Teď hraje play off, navíc za velmi dobré mužstvo (Boston). Jsem za něj rád, že má šanci vyhrát Stanley Cup, protože tvrdě maká. Je úžasné ho sledovat.

Byl jste hodně zklamaný, že vy jste se s Flyers letos do vyřazovacích bojů neprobojovali, zvlášť když jste byl poprvé jejich kapitánem?

Když jste kapitánem, chcete pro mužstvo vždycky udělat to nejlepší. Je frustrující, že jsme se do play off nedostali, přestože jsme v to do poslední chvíle věřili. Můžeme z toho vinit jen sami sebe. Máme ale mladý tým a v budoucnosti můžeme být nebezpeční.

Spravit chuť si můžete na světovém šampionátu? Jak si to ve Švédsku užíváte?

Je to fajn. Stockholm je krásné město a hlavně je bezvadné potkat se v jednom týmu s tak skvělými hráči. Sleduju, jak se na turnaj připravují a hodně se toho od nich učím.

Kanada přivezla do Švédska hvězdami nabitý kádr, kromě vás ve výběru nechybí například Steven Stamkos, druhý nejproduktivnější hráč letošní sezóny NHL, nebo bratři Staalové. To je opravdu těžký kalibr, že?

Ano, ale tak to vypadá jen na papíře. Potřebujeme najít způsob, aby tomu tak bylo i na ledě. Nejdůležitější bude, abychom hráli jako jeden tým a chemie fungovala co nejlépe.

Každopádně patříte mezi největší favority turnaje. Je na výběr „Javorového listu" velký tlak? Světový šampionát totiž naposledy vyhrál před šesti lety..

Samozřejmě, že je. Kanada vždy bere hokej vážně a pro nás je důležité vyhrávat turnaje, jako je mistrovství světa.

Je pro vás speciální oblékat dres národního týmu?

Když jsem vyrůstal, v jednom kuse jsem sledoval zápasy Kanady. Teď mám možnost si dres sám navléknout a nosím ho s hrdostí. Budu se snažit hrát co nejlépe.

V Evropě se hraje na podstatně širších kluzištích než v zámoří. Zvykáte si na tyto rozměry těžce?

Je to trošku něco jiného. Ale během výluky NHL jsem měl možnost hrát v Berlíně (za Eisbären), což mi trošku pomohlo. Tady se ale znovu musím co nejrychleji přizpůsobit, bude to jeden z důležitých faktorů.

Reklama