Hlavní obsah

Hadamczik: Jsem spokojený. Bělorusové vůbec nebyli jednoduchým soupeřem

Stockholm

Když po vítězném vstupu do mistrovství světa zavítal mezi novináře, bylo vidět, že s výhrou 2:0 nad Běloruskem je spokojený. Samozřejmě, že ve hře svých svěřenců viděl i negativa, radost z triumfu však u kouče Aloise Hadamczika převažovala. „Kdokoliv může namítnout, že jde jen o Bělorusko. Soupeř ale vůbec nebyl tak jednoduchý, jak to vypadá,“ prohlásil trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Alois Hadamczik (vlevo) na střídačce.

Článek

Jak jste spokojený s úvodním vystoupením na MS?

Na to, že deset kluků přijelo ze zámoří a byli s námi jen dva dny, tak souhra celkem klapala. Jen jsme trochu váhali v proměňování šancí, v zakončení jsme mohli být důraznější a dát více gólů. Výborně chytal Salák, mužstvo pracovalo velmi dobře a potřebuje jen trošku času, aby si to sedlo. Pak může být hodně silné a hrát hodně dobře.

Byli Bělorusové skutečně tak nepříjemným protivníkem, jak těsné skóre napovídá?

Kdokoliv může namítnout, že jde jen o Bělorusko, ale jim deset hráčů hraje v jednom týmu (Minsku), všichni pak už spolu dva měsíce trénují. Soupeř vůbec nebyl tak jednoduchý, jak to vypadá. Bylo to první utkání a pracujeme s úplně novým týmem. Když tyhle všechny okolnosti vezmu dohromady v potaz, tak jsem spokojený.

Upozorňoval jste své svěřence za stavu 1:0, ať jsou nadále trpěliví a nepropadávají panice?

V každém zápase musíte mít vyrovnanou obranu s útokem a být trpěliví. Bělorusové velmi dobře bruslili, byli houževnatí, jejich osobní obrana se překonávala velmi těžko. Ale svým pohybem jsme si vynutili fauly a z toho jsme pak dali góly.

Co jste říkal na výkon Tomáše Hertla? Nevypadalo, že by s ním při premiéře na šampionátu cloumala nervozita...

Nemá proč být nervózní, má plno důvěry. Je sice mladý, ale hokejově to umí. Jen byla škoda, že nedal gól, protože šance si vypracoval. Mou důvěru vrací svým dobrým výkonem. Navíc je příslib, že půjde ještě nahoru.

Své kvality prokázal i Jakub Voráček, který vstřelil první gól a byl i u dalších nebezpečných momentů...

Celá jeho lajna s Hudlerem a Tlustým hrála velmi dobře a myslím, že až jim tam začnou padat góly, může být hodně úderná.

Jak na vás dýchla atmosféra šampionátu? Cítíte nějaký posun oproti loňsku, kdy diváci o zápasy moc velký zájem nejevili?

Můj pocit je takový, jako bych vůbec před rokem neodjel a pokračoval tady v loňském mistrovství...

V sobotu vás čeká zápas proti domácím Švédům. Už máte představu, jestli v brance necháte Saláka, nebo se mezi tři tyče postaví Pavelec, kterého trápily drobnější zdravotní problémy?

Stav Pavelce se už zdá být dobrý, v pátek s námi absolvoval trénink, ale chytat bude Salák. I proto, že v sezóně odchytal proti Švédům všechny zápasy. Do hry zařadíme i útočníka Kováře. Neřeknu ale ještě místo koho.

Reklama

Související témata: