Hlavní obsah

Kanadští kustodi se Šmídovi vysmívali. Dneska jim chci zavřít pusu, přiznává obránce

Stockholm
Aktualizováno

Nastoupit proti Kanadě, jejíž sestava je na MS prošpikovaná jednou hvězdou zámořské NHL vedle druhé, je pro většinu hráčů výjimečnou událostí. Český hokejový obránce Ladislav Šmíd má však proti Javorovému listu extra motivaci uspět. V dresu soupeře totiž nastoupí hned čtyři jeho spoluhráči z Edmontonu, u kanadského nároďáku navíc působí i kustodi Olejářů. Právě oni si ze Šmída tropili legraci ještě před zápasem...

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obránce Ladislav Šmíd na tréninku české hokejové reprezentace

Článek

„Popichují mě pořád a hned si do mě rýpli i tady. Dělali si ze mě srandu a vysmívali se, že v nároďáku jsem i na přesilovce. To jim nějak nejde do hlavy," říkal Šmíd, který se dnes na ledě potká hned se třemi parťáky z Oilers - obráncem Justinem Schultzem a útočníky Jordanem Eberlem a Taylorem Hallem. A to je ještě v týmu i gólman Devan Dubnyk, který však nejspíše bude připraven jen na střídačce.

„Je fakt legrační, vidět ho na přesilovce. To v Edmontonu nezažijeme," směje se i Eberle, čeho všeho se ve Stockholmu dočká. „Jsou to super kluci, všichni jsme kamarádi," bere český obránce předzápasové popichování v poklidu. „Ale chtěl bych je porazit, abych jim zavřel pusu. Jinak to budu poslouchat celý rok," ošívá se při této představě.

Eberle: Je nedoceněným hráčem

Když však Eberle zvážní, je poznat, jak moc si sedmadvacetiletého rodáka z Frýdlantu pochvaluje. „Je to tvrďák, strašně obtížně se proti němu hraje. Překvapuje mě, jak nedoceněným hráčem je. Má výšku, s protihráči se sráží, zblokuje spoustu střel. Potkat se s ním na ledě jako protihráč není sranda, pořád vás osekává," říká Eberle, který se na souboj s kamarádem moc těší. „Bude zábava nastoupit proti svému spoluhráči, určitě v tom bude i kus vzájemné týmové rivality."

I Šmíd už se zápasu nemůže dočkat a věří, že právě proti favoritovi se dosud trápící tým nastartuje. „Bude to pro nás dobrý test a snad nás i nakopne. Proti papírově slabším soupeřům jsme museli hodně tvořit hru, s čímž jsme měli problémy. Proti Kanadě to bude trošku jiné. Všichni víme, že se musíme probrat, doteď jsme nehráli nic moc," nehledá výmluvy.

„Hrát proti takovým hvězdám z NHL je pro každého z nás svátek. Mají skvělé hráče, jejich hra budí respekt. Mají z čeho vybírat. Nemá cenu se soustředit na jednu lajnu, protože když jim nezahraje, nahradí ji tři další. My se ale hlavně musíme soustředit na vlastní výkon," uzavírá Šmíd.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: