Hlavní obsah

Pokud ve čtvrtfinále dostaneme Čechy, budou obrovským favoritem, tvrdí Švýcar Seger

Stockholm

Osud českých hokejistů měli ve vlastních rukách. Pokud by přenechali v nedělním souboji Norům všechny body, poslali by Hadamczikovu družinu domů už po základní skupině. Švýcarští hokejisté však nespekulovali - i proto, že chtějí A skupinu na mistrovství světa vyhrát před Kanadou. I kdyby však hokejisté země Helvétského kříže nakonec skupinu vyhráli, podle jejich kapitána Mathiase Segera ve čtvrtfinále favoritem nebudou. „Tím by byli Češi, jestli na ně narazíme," říká.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský kapitán Mathias Seger (vpravo) v souboji s Kanaďanem Jordanem Staalem.

Článek

Jak těžkým protivníkem Norové byli?

Byl to hodně těžký zápas. V minulosti jsme s norským týmem častokrát prohrávali a většinou nás to stálo postup do čtvrtfinále. Proto je tahle výhra důležitá hlavně pro naši sebedůvěru.

Uvědomoval jste si, že jste měli ve svých rukou osud Čechů? Pokud byste vyšli bodově naprázdno, Češi by skončili už v základní skupině?

Samozřejmě. Uvědomili jsme si to hned po prohře Čechů s Kanadou. Sorry, že to říkám, ale naším záměrem nebylo hrát za Čechy. My toužíme vyhrát každý zápas, nechceme se koukat na ostatní a nějak rozhodovat pro ně, nebo proti nim. Kdybychom navíc s Norskem prohráli, první ve skupině by skončila Kanada. Je dobře, že v úterý přijde rozhodující zápas mezi Nory a Čechy, a lepší tým prostě postoupí do čtvrtfinále.

To vy jste naopak blízko vítězství ve skupině...

Ještě ale musíme jednou vyhrát, teprve potom se to stane skutečností. Před začátkem turnaje jsme si říkali, že chceme zvítězit v každém utkání a půjdeme za tím krok po kroku. To platí i tentokrát. Proto si teď dáváme za cíl porazit Bělorusko, ne koukat po prvním místu ve skupině.

Přemýšleli jste nad tím, na koho byste chtěli ve čtvrtfinále narazit?

Nikdy si nemůžete vybírat, koho byste chtěli dostat. Víme, že Češi jsou s každým dalším zápasem lepší a lepší. Mají obrovsky zkušený a zároveň talentovaný tým a jsem si jistý, že pokud bychom na ně narazili, předvedou o mnoho lepší a sebevědomější výkon, než tomu bylo v našem vzájemném zápase ve skupině.

Oproti němu budou mít v kádru i zámořské posily Plekance se Židlickým. Zaregistroval jste to?

Samozřejmě. Tohle je další důvod, proč budou ještě silnější. Oba jsou to opravdu vynikající hráči, a jestli bychom měli hrát s Čechy a pomýšlet na výhru, musíme se moc, moc, moc zlepšit a předvést svůj nejlepší výkon. Jinak nemáme šanci.

Cítíte, že teď máte za poslední roky největší šanci poprat se o semifinále? Mezi čtveřici nejlepších jste se naposledy dostali na domácím šampionátu v roce 1998...

O tom teď nepřemýšlím. Nejprve chceme porazit Bělorusko, pak se uvidí. Jisté ale je, že pokud ve čtvrtfinále narazíme na Čechy, to oni budou obrovským favoritem.

Do čtvrtfinále tedy půjdete s tím, že můžete jen překvapit?

Určitě.

Pro mnoho lidí v Česku jsou švýcarské výkony ve Stockholmu velkým překvapením. Co pro vás?

I nás samotné to překvapuje. Vždycky je skvělé, když vyhrajete první zápas. Víte, že se vám to může povést i v tom druhém a třetím, což vám dodá sebevědomí, které teď máme, a proto hrajeme na takové úrovni.

V čem tkví největší síla vašeho mužstva?

Je skvěle namixované zkušenými a na druhé straně i mladými hráči. Máme čtyři vyrovnané lajny, od každé hrozí v útoku velké nebezpečí, zároveň jsme ale všichni schopní hrát dobře i dozadu.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama