Hlavní obsah

Kanada - Slovinsko 4:3 PPSlovinci sebrali Kanadě bod, na senzaci ale nedosáhli

Helsinky
Aktualizováno

Hokejisté Slovinska byli po výhře Francie nad Ruskem blízko k podobně senzačnímu vítězství. Nakonec však hokejisté ze zámoří zvítězili 4:3 v prodloužení a zachovali si tak naději na vítězství ve skupině A. Dánové ve stejné skupině zvítězili nad Běloruskem 3:2 a účast mezi elitou si zajistili i pro příští rok. Blízko k záchraně jsou také Lotyši, kteří porazili Francii 3:1. Ze skupiny B naopak jistě sestupují Rakušané, kteří podlehli Rusku 4:8.

Foto: Fredrek Sandberg, ČTK/AP

Kanaďan Steve Stamkos (vlevo) střílí gól do slovinské sítě.

Článek
Fotogalerie

Kanada nevytěžila z úvodní převahy vedení. Ve čtvrté minutě trefil O'Reilly tyč a vzápětí nepřekonal po úniku gólmana Gračnara Hall. Neprosadili se ani Stamkos s Girouxem. V šesté minutě se dostal před Dubnyka Urbas a otevřel skóre.

Tentýž hráč za necelé dvě minuty zvýšil, když jej uvolnil David Rodman, a útočník švédského Växjö proměnil únik. Odpovědět mohl Read, ale gólmana nepřekonal. Slovinci byli v 16. minutě blízko tříbrankového vedení, ale Jeglič bekhendovým pokusem minul branku.

V úvodu druhého dějství Kanada bleskově vyrovnala. Ve 23. minutě Gračnar vyrazil střelu Jordana Staala, ale na pokus Ducheneho z levého kruhu už nedosáhl. Za 50 vteřin se prosadil i kanonýr Stamkos, který se trefil po Girouxově přihrávce zpoza branky.

Šanci na obrat Kanada nevyužila a ve 28. minutě se znovu radovali Slovinci, když po přihrávce Tošiče tečoval puk za Dubnykova záda Razingar. Vzápětí málem smazal ztrátu Duchene a v 36. minutě při Kranjcově vyloučení trefil Stamkos tyč.

Favorit se tlačil za vyrovnáním a dočkal se ve 48. minutě, kdy Gračnara prostřelil obránce Dillon. Slovinci ale nadále hrozili a vrátit jim vedení mohl Jeglič. I bod s Kanadou byl pro tým Matjaže Kopitara velkým úspěch. Šanci na další bonusový zisk mu vzal v nastavení Stamkos, který se prosadil na turnaji pošesté.

Lotyši porazili Francii

Lotyši mají i teoretickou naději na postup do čtvrtfinále. Tu neposílila Francie, která má také šest bodů. Oba celky zaostávají o bod za čtvrtým Slovenskem a pátým Německem. Slováci hrají v úterý poslední duel ve skupině s USA, Francie s Německem a Lotyšsko s Finskem.

V úvodu měli více šancí Francouzi, ale v polovině první třetiny mohli inkasovat při vlastní přesilovce. Sprukts gólmana Gudlevskise nepřekonal. Další možnost měl Darzinš, který byl faulován Manavianem. V 15. minutě v přesilovce otevřel skóre Cipulis. Útočník, jenž dohrál sezonu v dresu Lva Praha, se prosadil z dorážky.

Lotyši zvýšili ve 26. minutě, kdy se dostal do samostatného úniku znovu Sprukts a tentokrát už se prosadil. Pak uvolnil Darzinše, který ale vedení nepojistil a Lotyši se museli strachovat o důležitý výsledek.

Ve 44. minutě při Kuldově vyloučení snížil Desroisers, což sudí Baluška s Brüggemannem neviděli a šli si situaci ověřit u videa. Napoprvé gól nebyl uznán, ale po protestech Francouzů po opakovaném záběru na kostce branka nakonec po dalším prověření platila. Puk byl podle záznamu za brankovou čárou zcela evidentně.

Při další přesilovce trefil Bellemare horní tyč. Lotyši se uklidnili v 57. minutě, kdy chyboval Auvitu a Darzinš upravil na 3:1.

Rusové další porážku s outsiderem nepřipustili

V brankově nejbohatším utkání turnaje si připsal tři body za gól a dvě asistence ruský kanonýr Ilja Kovalčuk a dostal se do čela produktivity. S 13 body předstihl o bod Fina Petriho Kontiolu.

Rusku se povedl vstup do utkání a po 85 vteřinách překonal gólmana Swetteho Pěrežogin. V deváté minutě po kombinaci elitního útoku úřadujících mistrů světa zvýšil Kovalčuk a upevnil si osmým přesným zásahem pozici v čele tabulky střelců.

Rakušané ale o záchranu bojovali. Hned za 38 sekund se prosadil z dorážky Matthias Iberer a za dalších 15 vteřin bylo vyrovnáno. Hned po čtyřech vteřinách totiž potrestal Anisimovovo vyloučení Vanek. Vzápětí neproměnil únik Raffl, který ale v 16. minutě už při Kuzněcovově trestu usměrnil za Varlamovova záda Vanekovu přihrávku.

Na sílu Ruska však Rakušané nestačili. Ještě na konci první třetiny vyrovnal v přesilovce pěti proti třem Nikulin a ve 25. minutě se trefil při další početní výhodě Radulov. Puk už lovil z branky Starkbaum, který vystřídal od začátku druhé části Swetteho. Za tři minuty se radovali ještě jednou Rakušané, když si přihrávku Floriana Iberera nešťastně srazil bruslí do vlastní sítě Nikulin.

Nerozhodný stav ale trval jen do 32. minuty, kdy po Nikulinově ráně od modré čáry dorážel Mozjakin. Sborná udeřila i ve vlastním oslabení díky Soinově trefě. Po 86 vteřinách závěrečné části se zapsal mezi střelce i obránce Zajcev, jenž dostal od trenéra Biljaletdinova důvěru na turnaji poprvé. Rusové si ještě vylepšili skóre po Kuzněcovově gólu.

Nejnižší návštěva turnaje

Dánové unikli po výhře nad Bělorusy Slovincům na rozdíl pěti bodů, Bělorusové jsou před nimi jen o dva body, ale jako pořadatel příštího šampionátu sestoupit nemohou.

V duelu, na který zavítala nejnižší návštěva turnaje 537 diváků, se do vedení dostali Dánové v sedmé minutě. Při Maslenikovově vyloučení se trefil od modré čáry Larsen. V polovině úvodní třetiny ujel Green, ale gólmana Milčakova nepřekonal. V 15. minutě Dánsko zvýšilo, když po Lassenově střele našel Mikkel Boedker Nicklase Jensena, který snadno skóroval.

Ve 27. minutě se dočkali první přesilovky v utkání také Bělorusové, ale místo snížení při Jakobsenově trestu inkasovali. Za běloruskou brankou získal puk Hardt a Green překonal Milčakova, jenž následně pustil do branky Bělinského.

Bělorusové ožili a ve 32. minutě trefil Demkov tyč. Za minutu při hře čtyř proti čtyřem už se svěřenci trenéra Skabelky radovali ze snížení, když se trefil z levého kruhu Kolcov. Ve 37. minutě pustil Simon Nielsen za svá záda Gaborenkovo nahození.

Dánové mohli v úvodu závěrečné části odskočit na dvoubrankový rozdíl při Černookově vyloučení, ale Bělorusové tlaku i za pomoci tyče odolali. Důležité vítězství už si Dánsko pohlídalo, naději na čtvrtfinále ztratilo už dříve; při vzájemném duelu Česka s Norskem se na čtvrtou pozici posunout nemůže.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Stockholm):
Dánsko - Bělorusko 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Larsen (K. Staal, Hardt), 15. N. Jensen (Mikkel Boedker, Lassen), 28. Green (Hardt) - 33. Kolcov (Goroško), 37. Graborenko (Stas, Ugarov). Rozhodčí: Kirk (Kan.), Rönn (Fin.) - Carlson (Kan.), Woodworth (USA). Vyloučení: 3:4, navíc Kislyj (Běl.) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 537.
Dánsko: S. Nielsen - Larsen, Lassen, Jesper B. Jensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Mads Boedker - N. Jensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Green, K. Staal, Hardt - Storm, Björkstrand, Madsen - Dresler, Poulsen, Starkov. Trenér: Per Bäckman.
Bělorusko: Milčakov (28. Bělinskij) - Šinkevič, Goroško, Maslenikov, Graborenko, Jeronov, Černook - Kulakov, Kitarov, Meleško - Ugarov, Kovyršin, Kolcov - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Demkov, Solomonov, Kislyj - Andrjuščenko, Gavrus. Trenér: Andrej Skabelka.
Kanada - Slovinsko 4:3 v prodl. (0:2, 2:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Duchene (Harrison, J. Staal), 23. Stamkos (Giroux), 48. Dillon (Hall, Skinner), 64. Stamkos (Hamhuis, Campbell) - 6. Urbas (D. Rodman), 9. Urbas (D. Rodman), 28. Razingar (Tošič, Pajič). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval (USA) - DeHaen (Fr.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 2184.
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Hamhuis, Campbell, Schultz, Harrison, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Simmonds, E. Staal, Read - Eberle, Duchene, Hall - O'Reilly, Skinner, J. Staal. Trenér: Lindy Ruff.
Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tošič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Koren - Pance, Bašič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.
Skupina B (Helsinky):
Lotyšsko - Francie 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 15. Cipulis (Sprukts, Freibergs), 26. Sprukts (Cipulis), 57. Darzinš (Sprukts) - 44. Desrosiers (Y. Treille, Hecquefeuille). Rozhodčí: Baluška (SR), Brüggenmann (Něm.) - Käck (Švéd.), Morrison (USA). Vyloučení: 5:3, navíc Sotnieks (Lot.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 2204.
Lotyšsko: Gudlevskis - K. Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Andersons, Saviels, M. Jass - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Džerinš, Meija, Jekimovs - Pavlovs, Štals, Berzinš - Širokovs. Trenér: Ted Nolan.
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Raux, Guttig, Bertrand - Ritz. Trenér: Dave Henderson.
Rakousko - Rusko 4:8 (3:3, 1:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. M. Iberer (Lukas), 10. Vanek (Pöck, Raffl), 16. Raffl (Vanek, Hundertpfund), 28. F. Iberer (Baumgartner, Altmann) - 2. Pěrežogin (Mozjakin, Popov), 9. Kovalčuk (A. Radulov), 19. Nikulin (Medveděv, Kovalčuk), 25. A. Radulov (Kovalčuk), 32. Mozjakin (Nikulin, Popov), 38. Soin (Kokarev), 42. Zajcev (Petrov), 50. Kuzněcov (Petrov, Bělov). Rozhodčí: Croft (USA), Rantala (Fin.) - Kilian (Nor.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 4:6, navíc Pöck (Rak.) 10 min. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4455.
Rakousko: Swette (21. Starkbaum) - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Altmann, F. Iberer, Reichel, Klimbacher - Raffl, Hundertpfund, Vanek - Oberkofler, Peintner, Baumgartner - Latusa, Kristler, Herburger - M. Iberer, Schuller. Trenér: Manny Viveiros.
Rusko: Varlamov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Zajcev - A. Radulov, Těreščenko, Kovalčuk - Mozjakin, Popov, Pěrežogin - Anisimov, Kuzněcov, Petrov - Kokarev, Soin, Loktionov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: