Hlavní obsah

Finsko - Slovensko 4:3Slováci obrat nedokonali. Aaltonen poslal Finy do semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Väänänen 1 : 0
10. Kontiola 2 : 0
16. Kontiola 3 : 0
26. Miklík 3 : 1
33. Sekera 3 : 2
41. Surový 3 : 3
49. Aaltonen 4 : 3
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Hokejisté Finska porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa Slovensko 4:3 a zahrají si o medaile. Suomi sice promarnili tříbrankový náskok, přesto nakonec dokázali vybojovat postup do semifinále, v němž narazí na Švédsko. Rozhodující gól vstřelil ve 49. minutě Juhamatti Aaltonen. Třemi body za dvě branky a přihrávku přispěl k výhře Seveřanů Petri Kontiola. Svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka tak po loňském stříbru obsadí na šampionátu konečné osmé místo.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Útočník Juhamatti Aaltonen (druhý zleva) vstřelil čtvrtý a zároveň rozhodující gól Finska ve čtvrtfinálovém duelu proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Finové hnaní natěšeným publikem začali zápas v obrovské pohodě, kterou nenarušila ani počáteční šance Miklíka. Přispěl k ní hodně vedoucí gól, který už po 91 vteřinách obstaral obránce Väänänen, jehož nahození propadlo skrze dvojici hráčů před brankovištěm za záda gólmana Stani. Domácí poté nevyužili první přesilovku zápasu, k čemuž však výrazně přispěla pohotovost slovenského beka Vydareného, jenž na poslední chvíli vložil hůl do zakončení Salminena, který střílel do prázdné branky.

V 10 minutě ovšem prokázal fantasticky rychlé ruce Kontiola a "vykoupal" Staňu - 2:0. Třetí trefu obstaral znovu Kontiola z mezikruží poté, co puk sklouzl z hole Surovému. Zdálo se, že není dále co řešit. Zvláště, když právě Surový napálil krátce před přestávkou při hře čtyři na čtyři pouze tyč.

Slováci smazali tříbrankovou ztrátu

Opak byl ale pravdou. Slováci se během druhého dějství nadechli ke skvělému výkonu. Jako první překonal finského gólmana Miklík. V polovině zápasu pak měli obrovské příležitosti Šatan s Hudáčkem, vzápětí ale přece jen přišel kontaktní gól ze Sekerovy hole. Ve 46. minutě orazítkoval Vydarený tyč, další šanci měl Miklík, Suomi však vedení do druhé přestávky uhájili.

Ze třetího dějství uplynulo ovšem jen 30 sekund a Surový vyrovnal. Strhující hokej nadále pokračoval a pro Finy přišlo vysvobození ve 49. minutě, kdy po precizní souhře vrátil vedení na jejich stranu Aaltonen. Krátce nato mohl v oslabení vyrovnat Šatan, po něm i Miklík.

Dvě a půl minuty před koncem si slovenská střídačka vyžádala oddechový čas a sáhla následně i k power play, větší šance na vyrovnání ale nepřišla. Domácí ještě minuli prázdnou branku, na vyřazení i třetího medailisty z loňského šampionátu po Rusech a českém týmu už to však nemohlo nic změnit.

Mistrovství světa v hokeji, čtvrtfinále:
Finsko - Slovensko 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)on-line
Branky a nahrávky: 2. Väänänen, 10. Kontiola (Pesonen, Aaltonen), 16. Kontiola (Aaltonen), 49. Aaltonen (Kontiola, Pesonen) - 26. Miklík (Mezei, Kukumberg), 33. Sekera (Mezei, L. Hudáček), 41. Surový (Radivojevič, Mezei). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval - Morrison (oba USA), Blümel (ČR). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 9520.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Savinainen, Mikael Granlund, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Jurčina, Vydarený, Sersen, Mihálik, Švarný - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček - Daňo, Bližňák, Haščák. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3