Hlavní obsah

Zasadili jsme Čechům úder přesně, jak to bylo zapotřebí, těší švýcarská média

Bellinzona

Za historický úspěch označují dnes švýcarské noviny čtvrteční vítězství svého týmu ve čtvrtfinále hokejového mistrovství světa nad Českou republikou. Některé píšou dokonce o tom, že by Švýcarsko mělo myslet až na titul.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Jakub Voráček přihlíží švýcarské radosti po postupu do semifinále mistrovství světa.

Článek

"Po desetiletí nezdarů Švýcarsko dosáhlo ohromného úspěchu," napsal 24heures. "Pro Švýcarsko je to historický výsledek," uvedl Le Matin o vítězství 2:1. "Poprvé od roku 1998 a po 11 pokusech vyhrálo Švýcarsko utkání ve vyřazovací části turnaje a poprvé od té doby bude hrát semifinále," dodal list.

Ocenil švýcarský výkon zejména proto, že "Česká republika nebyla s 12 hráči z NHL odevzdaným soupeřem. Švýcarský výběr zasadil tento úder přesně tak, jak bylo zapotřebí: tím, že se snažil soupeři vnutit svoji hru," uvedl Le Matin.

Podle deníku La Tribune de Genève "dobrodružství švýcarského týmu pokračuje". Tým napsal postupem do semifinále proti USA slavnou stránku své historie. List cituje obránce Juliena Vauclaira, podle něhož by švýcarští hokejisté "nyní neměli mířit za medailí, ale za titulem".

Švýcaři neutralizovali favorita ve středním pásmu

Podle Vauclaira byla hlavním trumfem ve čtvrtfinále opět kolektivní síla mužstva. La Tribune de Genève také zdůrazňuje, že švýcarský výběr za žádných okolností neztrácel klid a neutralizoval Čechy ve středním pásmu.

Švýcaři nejsou zdaleka takovými hokejovými fanoušky jako Češi. Na ulicích Bellinzony na jihu země nevyvolával úspěch žádnou viditelnou reakci, i když v nedalekém Luganu je jeden z nejúspěšnějších švýcarských hokejových klubů. V jazykově rozděleném Švýcarsku se sympatie fanoušků zaměřují spíše na místní kluby než na národní tým.

Přesto deník La Liberté píše o tom, že "tento slavný, úžasný a historický okamžik vyvrcholil působivým obrázkem našich hráčů, jak ruku v ruce zpívají národní hymnu". "Byl to neuvěřitelný okamžik. Byla to jedna z nejkrásnějších chvil v mém životě," řekl útočník Luca Cunti.

"Tento soudržný, solidární a heroický tým opět předvedl obdivuhodný výkon v turnaji, který se zlatým písmem zapíše do knihy švýcarského sportu," zdůraznil La Liberté.

Reklama

Související témata: