Hlavní obsah

Růžička rozpálil Gudase staršího: Syn by reprezentoval, kdyby mohl. Je tak vychován!

Praha

Tvrzení Vladimíra Růžičky nenechal být jen tak. Leo Gudas, otec hokejového obránce Radka Gudase z Tampy Bay, vyrukoval s oficiálním prohlášením, kterým reaguje na slova reprezentačního kouče. Ten kritizoval omluvenky trojice hráčů Lightning z blížícího se MS v Minsku. Radko Gudas, Ondřej Palát a Andrej Šustr neposílí národní tým kvůli zdravotním problémům v závěru sezóny a v případě Paláta a Šustra i proto, že jim končí se zámořským klubem smlouvy.

Foto: Josef Pešout, Právo

Leo Gudas

Článek

"Kluk by určitě reprezentoval, kdyby mohl. Vychoval jsem ho tak," uvedl bývalý vynikající obránce. "Radko se nezúčastní přípravy na mistrovství světa pouze z důvodu zranění kolene. Neprošel výstupní lékařskou kontrolou ve svém klubu, proto mu nebyla povolena účast na turnaji," sdělil dále Leo Gudas. Poukázal i na fakt, že jeho syn poslední zápas v play off ze zdravotních důvodů neodehrál.

Kouč Růžička minulý týden v Basileji, kde se reprezentace připravovala na utkání se Švýcary, uvedl, že jej omluvenky hráčů Tampy trochu překvapily. Všichni tři totiž dříve předběžně potvrdili zájem startovat na MS. Zároveň se mu nelíbilo, že jako jeden z důvodů uvádějí, že nemají podepsané nové smlouvy, což ale není Gudasův případ.

"Sláva Lener (šéftrenér) mluvil s generálním manažerem (Tampy) Stevem Yzermanem a ten doporučoval, aby kluci startovali na mistrovství světa," prozrazoval Růžička minulý týden pro web hokej.cz. „Dnešní generace je jiná než ta, která jezdila předtím. Nebo ta moje. Já třeba vždycky počítal s tím, že vrcholem sezóny bude mistrovství světa. Tak to prostě bylo. Národní mužstvo není o penězích. Vím, že hráčům start nedoporučují agenti, na ty mám svůj názor. Moc nám jejich přístup nepřispívá. Ale vždycky je to o rozhodnutí konkrétního hráče," říkal Růžička.

Omluvenky podle něj mohou výrazně promluvit do nominace v příštím roce, kdy se světový šampionát bude konat v Praze. „Může se stát, že příště třeba zase nebudu mít zájem já. Že i když budou někteří hráči k dispozici, vezmeme někoho jiného," upozornil.

"Výroky, které se objevily v médiích ohledně nechuti či odmítnutí reprezentovat, se nezakládají na pravdě. Tyto nepravdivé informace Radka velmi zasáhly," reagoval Leo Gudas. Jeho syn se podle původní dohody s vedením Tampy měl léčit v zámoří, v sobotu ale neplánovaně přiletěl do Prahy, neboť mu zemřela babička.

Reklama

Související témata: