Hlavní obsah

Na Švédy se změnami v sestavě, Jágr si zahraje s Hertlem. Přiletí týmu na pomoc Židlický?

Minsk
Aktualizováno

S pozměněnou sestavou vyrukuje v neděli česká hokejová reprezentace ke svému druhému zápasu na mistrovství světa v Minsku proti úřadujícím šampiónům ze Švédska. V nově složené elitní formaci se vedle sebe postaví Jaromír Jágr, Tomáš Hertl a Tomáš Rolinek. Druhý útok vytvoří exslávisté Roman Červenka, Vladimír Sobotka a Jakub Klepiš. Kouč Vladimír Růžička rovněž řeší, jak nahradit zraněného obránce Romana Poláka, pro kterého již turnaj v Bělorusku skončil. Jednou možností je i přílet Marka Židlického.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští reprezentanti zleva Tomáš Hertl a Jaromír Jágr se radují z gólu proti Slovensku.

Článek

Na ledě tréninkové haly u Areny Čižovka se v sobotu proháněly nově složené útočné formace. V té první si vedle sebe vůbec poprvé zahrají dvaačtyřicetiletý Jaromír Jágr a o dvaadvacet let mladší Tomáš Hertl. „Chceme je spolu vyzkoušet. Hlavně ale musíme líp bránit, protože proti Slovákům mi připadalo, jako bychom si mysleli, že jim nasázíme sedm gólů," všiml si Růžička.

Ten sestavu promíchal už ve druhé polovině úvodního zápasu a jednotlivé útoky budou pozměněné i v zápase se Švédy. „Sestavu budu hledat. Souhlasím, že na sehrání je potřeba hodně času, jenže my ho moc nemáme. Potřebujeme, aby si to sedlo. Nějaké lajny se k tomu malinko blíží. My ale potřebujeme, aby si víc sedly první dvě útočné řady, aby byly údernější," uvedl trenér a ani po sobotním tréninku úplně spokojený nebyl.

„Moc se mi to ještě nelíbilo, k ideálu to má pořád hodně daleko. Docela rád bych byl v neděli proti Švédům překvapený," řekl Růžička a je připravený vhodné složení útočných řad hledat dál, když se mu ty aktuální nebudou pozdávat. „Třeba se nakonec vrátíme k původní sestavě, ale zatím se mi to moc nezdá."

Gudas nepřijede, koleno ho pořád bolí

Poté, co kvůli zranění ramena skončilo mistrovství pro Romana Poláka, řeší Růžička i obranu. Aktuálně má na soupisce zapsaných šest beků, v Minsku má k dispozici i Michala Jordána, kterého nejspíš ještě před zápasem se Švédy dopíše. A nejspíše dodatečné nominuje ještě jednoho zadáka.

„Zranění Poláka je určitě komplikace. Trošku jsem měl obavu, že se nám nějaký obránce může zranit a ono se to stalo. Chtěl bych na soupisku dopsat dva beky, abychom jich měli pořád osm. A snad už se nám teď budou zranění vyhýbat," přeje si Růžička.

Jako dodatečně povolaný obránce se nabízí někdo z těch hráčů, kteří s reprezentací absolvovali přípravu na šampionát, ale do konečného výběru se nedostali. Což je případ Tomáše Mojžíše, Lukáše Kováře, Bohumila Janka a Vojtěcha Mozíka. Nepůjde však o Jakuba Krejčíka, který odcestoval na dovolenou. Růžička oslovil i urostlého Radka Gudase s Tampy, který se z MS omluvil kvůli poraněnému kolenu.

„Radkovi jsem volal, koleno ho ale bohužel pořád bolí. Měl se léčit čtrnáct dní, ale zdravý ještě není, tak by to nemělo smysl. Je lepší, když to řekne takhle, než aby sem letěl, odehrál půlku zápasu a bylo to špatný," říká Růžička a čeká i na vyjádření Marka Židlického.

Poslední volné místo pro útočníka

Toho rovněž zkontaktoval a nyní čeká, jak se sedmatřicetiletý zadák rozhodne. U Ďáblů mu po sezóně skončila smlouva a novou podepsanou nemá, což by mohla být komplikace. Ve stejné situaci byl ale Židlický i loni a stejně nakonec v průběhu mistrovství světa přijel reprezentaci do Stockholmu pomoct.

Nad možností dopsat svého současného asistenta Jaroslava Špačka, který v předminulé sezóně už comeback na led v plzeňském dresu zažil, se Růžička rozchechtal. „On by to už nevydržel. Kdyby tenhle měsíc vypil míň piv, tak bych o tom uvažoval."

Pakliže budou dva obránci na soupisku skutečně zapsáni, zbyde na ní poslední volné místo pro útočníka. Aktuálně se reprezentační kouč přiklání k tomu, že by nečekal na skončení série play off NHL mezi Bostonem a Montrealem, kterou hrají David Krejčí a Tomáš Plekanec. Místo toho by se rozhodl pro jednoho ze čtveřice Martin Růžička, Michal Vondrka, Lukáš Kašpar a Milan Gulaš, kteří s mužstvem v Minsku od začátku MS trénují.

České formace na sobotním tréninku
Salák (Jakub Kovář, Francouz) - Kindl, Němec, Ševc, Vitásek, Kolář, Zámorský, Jordán - Jágr, Hertl, Rolinek - Červenka, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič - Gulaš, Kašpar, Vondrka, M. Růžička.
Porazí čeští hokejisté v neděli tým Švédska?
Ano
68,8 %
Ne
31,2 %
Celkem hlasovalo 17476 čtenářů.

Reklama

Související témata: