Hlavní obsah

Dánsko - Česko 4:3 SNSkvělý úvod, pak ale velká bída. Češi poprvé v historii prohráli s Dánskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Klepiš 0 : 1
7. Jágr 0 : 2
10. Lassen 1 : 2
46. Kindl 1 : 3
56. Jensen 2 : 3
60. Björkstrand 3 : 3
65. Boedker (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Minsk/Praha
Aktualizováno

V sedmé minutě vedli po dvou přesilovkových gólech 2:0 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se čeští hokejisté měli na mistrovství světa v Minsku proti Dánsku trápit. Jenže stalo se. Seveřané ve zbytku duelu byli nebezpečnějším týmem, a přestože ještě necelých pět minut před koncem základní hrací prohrávali o dvě branky, nakonec favorita porazili 4:3 po samostatných nájezdech. Dánové se tak v osmém vzájemném zápase dočkali premiérové výhry nad Čechy. Další duel odehraje Růžičkův tým v neděli od 19:45 SELČ proti Norsku.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Dánové se radují - doběhli favorizované Čechy...

Článek
Fotogalerie

I s Vladimírem Sobotkou a Jiřím Hudlerem, kteří se v minulých dnech prali s virózou, zato bez střevními potížemi postiženého Tomáše Hertla nastoupili Češi ke svému pátému duelu v základní skupině a úvod se jim povedl parádně.

Trenéři navíc museli kvitovat, že oba první góly vstřelila reprezentace v přesilových hrách, které jí v předešlých zápasech příliš nešly. V páté minutě otevřel skóre střelou nad ledem Klepiš, o dvě minuty později po perfektní Sobotkově práci stačilo Jágrovi jen nastavit hokejku a puk odrazem od horní tyčky skončil za čárou.

Jenže poté Růžičkův tým nepochopitelně polevil a pustil Dány zpátky do hry. Po zmatcích v české obraně v desáté minutě Lassen snížil, na Larsena pak o chvilku později zívala odkrytá branka, jenže ji minul. Ve 14. minutě zase Dánové v přesilovce rozebrali bránící se čtveřici, kapitán Green ale už nestačil zakončit.

Dvě dánské rány v závěru třetí třetiny

Prostě dost šancí na to, aby se náskok českého celku rozplynul. A v závěru prvního dějství se Green protáhl až před Saláka, jenž ale svůj tým podržel. Že Dánové skutečně netahali za kratší konec ilustruje i fakt, že byli v úvodní dvacetiminutovce střelecky aktivnější... Čechům bohužel k uklidnění nepomohla ani první přestávka, i po ní totiž byli Seveřané nebezpečnější.

Při vyloučení Sobotky střílel Staal zadovkou jen těsně vedle, Larsen zase trefil jen vynikajícího Saláka. Český gólman mužstvo podržel i při dalších dánských příležitostech. Favorit o sobě dal znovu vědět až v polovině duelu - Zámorského dělovka skončila na tyči, Vondrka ve své premiéře na letošním šampionátu pak neprostřelil Nielsena.

Ve 46. minutě už ale dánský brankář Kindlovu ránu od modré čáry za svá záda pustil a Češi měli zpět dvoubrankový náskok. Jenže necelých pět minut před koncem základní hrací doby snížil v početní výhodě Jesper Jensen a český tým se musel o tři body znovu strachovat. Björkstrand mohl navíc srovnat, Salák se ale opět vytáhl. Jenže v čase 59:07 už tentýž hráč při dánské power play uspěl a poslal duel do prodloužení.

V něm spálili vyložené šance obránci Němec, Kolář i Vitásek, na druhé straně se ale několikrát vyznamenal i Salák. A tak se šlo na nájezdy. V nich na české straně neuspěl Klepiš, Hudler ani Jágr, a tak Dánům na výhru stačil gól Boedkera. Dánové se na osmý pokus dočkali nad Čechy výhry.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku - skupina A
ČR - Dánsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Klepiš (Jágr, Němec), 7. Jágr (Sobotka), 46. Kindl (Klepiš, Červenka) - 10. Lassen (Christensen), 56. J. Jensen (Staal, Hansen), 60. Bjorkstrand (Hansen, Madsen), rozhodující sam. nájezd Boedker. Rozhodčí: Kaval, Patafie (oba USA) - Carlson (Kan.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Diváci: 6892.
ČR: Salák - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II, Jordán - Jágr, Sobotka, Rolinek - Hudler, Červenka, Klepiš - Vondrka, Novotný, Sekáč - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Dánsko: Nielsen - Larsen, Lassen, Bruggisser, J. B. Jensen, Kristensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen - Boedker, Green, Christensen - N. Jensen, Madsen, Hansen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Staal. Trenéři: Jan Karlsson, Theis Möller-Hansen a Tomas Jonsson.
Jak se povede českým hokejistům v nedělním duelu s Norskem?
vyhrají
43,2 %
prohrají
56,8 %
Celkem hlasovalo 18581 čtenářů.

Reklama

Související témata: