Hlavní obsah

Čísla MS: Plonkový Ovečkin, Rakušané v čele návštěvnosti a český král obránců

Praha

Tvrdá hra na ledě o světové medaile, ta nyní vládne hokejovým národům. Probíhající mistrovství světa na Slovensku má za sebou čtyři dny a pohled na některé statistiky je už nyní zajímavý. Svůj příběh spojený se světovým šampionátem u sousedů píše i ruská hvězda Alexandr Ovečkin.

Foto: Pool, Reuters

Zase nic! Elitní snajpr Alexandr Ovečkin před českým brankářem Patrikem Bartošákem. Vlevo David Sklenička.

Článek

Od roku 2002 se ruský snajpr zúčastnil přes dvaceti světových šampionátů přes juniory až po dospělé. Ve výčtu jsou samozřejmě také olympiády. Vždycky na turnaji bodoval. S jednou výjimkou. Na slovenském mistrovství světa 2011 odehrál pět zápasů a skončil s nulou. O osm let později se historie opakuje. Nyní má za sebou tři duely a stále nulu ve statistikách. Zatím se jeho slovenské čekání natáhlo na osm utkání. Rusové jsou bez něj přesto úspěšní. Jako jediný tým vyhrál prozatím všechna tři utkání.

Na čele produktivity se drží Švédové, ti nastříleli ve třech zápasech devatenáct branek. S patnácti trefami je stíhá Kanada. Na úplném chvostu je Itálie, která má ze dvou duelů hrozivé skóre 0:17. Ani nováček z Velké Británie si nevede ideálně, nula bodů a skóre 1:11.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Fin Kaapo Kakko a Sakari Manninen se radují po jednom z gólů proti Slovákům.

Střelcům na turnaji vládne osmnáctiletý finský útočník Kaapo Kakko. Tři utkání a pět gólů. O čelo se s ním dělí Švéd Patric Hornqvist. Prozatímním králem bodování je jeho krajan William Nylander, který má osm bodů. Na sedmé příčce je český obránce Filip Hronek. Pět bodů (3+2) ve třech zápasech, zároveň je nejproduktivnějším bekem turnaje a také nasbíral nejvíce trestných minut (14).

Hokej se hraje pro diváky, a ti zatím chodí nejvíce na Rakousko, které hrálo s Ruskem a Lotyšskem. Na tyto dva zápasy přišlo v průměrů 8975 fanoušků, Češi na druhém místě mírně zaostávají - 8947. Třetí je Rusko - 8605. Poslední Francie a 5575 diváků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští fanoušci opět ve velkém podporují národní tým na MS.

Nejvyšší výhru si na turnaji zatím připsali Švýcaři, kteří vyhráli nad Itálií 9:0. Desítky se fanoušci nedočkali. Došlo i na další debakly: Švédsko - Norsko 9:1, Švédsko - Itálie 8:0, Kanada - Velká Británie 8:0 a USA - Francie 7:1. Nejvíce branek padlo v pondělním utkání Kanady se Slovenskem, domácí prohráli 5:6. Nejméně gólů a nejtěsnější výsledek skončil po duelu Dánska s Němci, kteří vyhráli 2:1. Co přinesou další dny a zápasy?

Já myslím, že nám nevadí, když si sednem trošku na prdel, řekl český kapitán Jakub Voráček po porážce 0:3 s Ruskem.

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Reklama