Hlavní obsah

Hašek vychytal Edmonton, Straka dal dva góly

NEW YORK

Sedmdesátým čistým kontem v kariéře NHL a šestnácti úspěšnými zákroky přispěl k vítězství Detroitu 3:0 český brankář Dominik Hašek ve středečním utkání proti Edmontonu. Závěrečný gól Red Wings, svůj třetí v sezóně, vstřelil útočník Jiří Hudler. Dvěma brankami přispěl k vítězství Rangers na ledě Edmontonu Martin Straka. Jaromír Jágr vyšel bodově naprázdno.

Článek

Domácí hokejisté na ledě od začátku jasně dominovali, Hašek dokonce v první třetině ani jednou nezasahoval. První střelu Oilers na branku vyslal stále za bezbrankového stavu až v 19. sekundě druhé části český obránce Jan Hejda.

Red Wings, kteří přestříleli svého soupeře v poměru 45:16, oslavili první gól v 22. minutě po trefě Dana Clearyho. V úvodu třetí třetiny přidal ve vlastním oslabení druhou branku Henrik Zetterberg a čtyři a půl minuty před koncem pojistil sedmou výhru Detroitu za sebou Hudler v přesilové hře.

"Neměl jsem žádný větší zákrok. Zastavoval jsem puky, vyrážel, rozehrával, ale nemusel jsem nijak zasahovat," divil se po utkání Hašek. "Byl to náš cíl držet je co nejdál od branky, aby nemohli střílet zblízka," poznamenal kapitán Nicklas Lidström.

Edmonton mluvil o potupě

První třetinu vyhrál Detroit na střely 14:0. Bez jediné rány na branku odcházeli hokejisté Edmontonu do šaten čtyřikrát v historii, naposledy před více než dvěma lety rovněž v duelu s Detroitem. "Hra v útočném pásmu je silná zbraň našeho týmu. Jenže oni nás do něho skoro vůbec nepustili. Bylo to potupné," přiznal útočník Oilers Ryan Smyth.

Kaňkou na povedeném výkonu Red Wings bylo zranění útočníka Jasona Williamse, který v druhé třetině po tvrdém střetu s Raffim Torresem dopadl obličejem na led a musel být odvezen na nosítkách do sanitky. Zprávy z nemocnice potvrdily otřes mozku.

Mnohem veselejší večer prožil útočník Martin Straka, jenž dvěma góly pomohl New Yorku Rangers k výhře nad Floridou 4:3 po samostatných nájezdech. Vítězný gól dal Michael Nylander, jenž byl jediným úspěšným střelcem v penaltovém rozstřelu.

Jezdci v nájezdech zatím neporaženi

Rangers mají v samostatných nájezdech stoprocentní úspěšnost, v sezóně v nich vyhráli už potřetí. "Penalty nám vážně nevadí," prohlásil trenér Tom Renney. "Cítíme v nich, že máme převahu šikovných střelců."

Tentokrát se ale Rangers mohli spolehnout pouze na jednoho - Nylandera. Druhý v pořadí Brendan Shanahan sice svůj nájezd neproměnil, ale brankář Henrik Lundqvist zneškodnil všechny tři pokusy soupeře. "Od začátku jsem přemýšlel o blafáku a jsem rád, že mi vyšel," radoval se Nylander, který předtím v této sezóně dva nájezdy neproměnil.

Jaromír Jágr rozehnal pochybnosti, že si v předchozím klání s Buffalem poškodil v létě operované rameno a odehrál celý zápas. Na ledě strávil 24 minut, ale počtvrté v probíhajícím ročníku NHL vyšel bodově naprázdno.

Hossa utíká Jágrovi

V čele kanadského bodování mu tak opět odskočil slovenský útočník Marián Hossa, jenž třemi asistencemi přispěl k výhře Atlanty nad Ottawou 5:4. Hrdinou zápasu byl ale ruský útočník Viktor Kozlov, který vstřelil hattrick včetně vítězné branky v třetí třetině.

Tři góly dal ve středu také Nils Ekman z Pittsburghu, jenž na konci druhé třetiny v rozmezí čtyř minut a deseti sekund otočil skóre utkání s Tampou z 0:2 na 3:2 pro Penguins. V třetí třetině však vyrovnal Eric Perrin a o vítězství Lightning rozhodl v prodloužení Vincent Lecavalier.

"Předvedli jsme skvělý výkon, dobře jsme bruslili, bránili a dařilo se nám v přesilovkách. I když jsme ztratili dvoubrankové vedení, nepřestali jsme hrát a zaslouženě vyhráli," řekl Lecavalier.

Atlanta - Ottawa 5:4 (1:2, 2:2, 2:0)
Branky: 29., 39. a 49. Vjačeslav Kozlov, 15. Larsen, 45. Kovalčuk - 11. Spezza, 17. Alfredsson, 27. Kelly, 30. Vermette. Střely na branku: 31:38. Diváci: 16.253.
Detroit - Edmonton 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky: 22. Cleary, 43. Zetterberg, 56. Hudler. Brankář Dominik Hašek odchytal za Detroit celý zápas, z 16 střel neinkasoval a úspěšnost zákroků měl 100 procent. Střely na branku: 45:16. Diváci: 20.066.
Florida - NY Rangers 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 32. Salej, 38. Horton, 50. Bouwmeester - 4. a 23. Straka, 42. Betts, rozhodující sam. nájezd Nylander. Střely na branku: 39:30. Diváci: 16.893.
Pittsburgh - Tampa Bay 3:4 v prodl. (0:1, 3:1, 0:1 - 0:1)
Branky: 36., 39. a 40. Ekman - 14. Afanasenkov, 31. Richards (Kuba), 45. Perrin, 63. Lecavalier. Střely na branku: 20:31. Diváci: 14.483.

Reklama

Související témata: