Hlavní obsah

Tichý muž Hejda umlčel 16 tisíc diváků

LOS ANGELES

V čase 61:14 utišil český obránce Jan Hejda svým rozhodujícím gólem více než šestnáct tisíc diváků v domovském stánku Los Angels Kings. Byl to zároveň jeho jubilejní první zářez na pažbě, kterého dosáhl na kolbištích slavné NHL. Edmonton díky jeho trefě zvítězil 2:1 v prodloužení.

Článek

Ve své první sezóně za mořem zatím nastoupil ke čtrnácti utkáním, v nichž kromě premiérové branky nasbíral ještě čtyři asistence. Zámořským novinářům toho, vzhledem k úrovni své angličtiny, příliš mnoho nesdělil, ale štěstí, kterým po zápase jen zářil, nahradilo sáhodlouhou výpověď. "Ryan Smyth mi skvěle přihrál a pro mne již nebylo těžké usměrnit puk do branky. Byl to nádherný pocit, ale důležité jsou především dva body pro tým," líčil hrdina utkání rozhodující moment.

Udrží se Jan Hejda v hlavním týmu Edmontonu?
Hlasujte v anketě pod článkem.

"Skvěle přečetl hru, a tak bylo nádherné sledovat jeho odměnu v podobě tak důležité branky," chválil práci spoluhráče Smyth. Hejda si sjel do výhodné střelecké pozice na kruhu, kde jej našla nádherná přihrávka od pravého mantinelu. "Prokázal hokejovou inteligenci a odhad. Hrál opět výborně," komentoval počínání českého obránce trenér Edmontonu Craig MacTavish. Hejda si svými výkony snaží vydobýt trvalé místo na soupisce týmu a ukončit tak nevděčné putování mezi NHL a nižší zámořskou ligou.

Hejdova cesta do NHL nebyla jednoduchá. V roce 2003 jej draftovalo Buffalo Sabres, nabídnuta mu byla ovšem jen smlouva, podle níž by, v případě odchodu na farmu, bral jen zlomek toho, co v NHL. Český obránce tedy raději odešel do Ruska.

Poté jeho práva získali Edmonton Oilers. Ti mu nabídli jednocestnou smlouvu a Hejda se rozhodl loni v létě pro cestu za moře. Tréninkovým táborem prošel úspěšně, ale do základní sestavy se nevešel. Zůstal v Edmontonu u prvního týmu jako sedmý obránce a dokonce šel těsně před Vánoci na pár zápasů na farmu, aby se rozehrál. Své šance se konečně dočkal a třímá jí pevně ve svých rukách.

Reklama

Související témata: