Hlavní obsah

Rangers vyměnili práva na útočníka Marka do Los Angeles

NEW YORK

Český hokejový reprezentant Jan Marek už nepatří v zámoří New Yorku Rangers. Tým z Manhattanu v rámci výměny pěti hráčů postoupil práva na současného útočníka Magnitogorsku mužstvu Los Angeles Kings. Hlavními aktéry trejdu byli Sean Avery a Jason Ward, kteří na rozdíl od zbylých tří hráčů už mají zkušenosti z NHL. Marek má šanci si zahrát prestižní soutěž až v nadcházející sezóně.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Marek

Článek

"Ráno mi to volal můj agent Robert Spálenka a byl jsem mile překvapený. Jsem za to rád, protože jsem věděl, že Los Angeles mě sleduje a snaží se o trejd. Doufám, že tam dostanu šanci a budu hrát NHL. Je to pro mě velká motivace a udělám pro to všechno, aby se prosadil," řekl dnes Marek v rozhovoru pro ČTK v Jönköpingu, kde ho s národním týmem čeká přípravný zápas se Švédskem a potom ve Stockholmu LG Hockey Games.

Nejproduktivnější český hráč z turnajů Euro Hockey Tour v září v Liberci i v prosinci v Moskvě ví, že k podpisu smlouvy a pokusu prosazení se do prestižní zámořské soutěže je ještě daleká cesta. S Rangers, kteří ho draftovali v roce 2003 v osmém kole, se v minulých letech na kontraktu nedohodl. "Bude záležet i na tom, jak mi vyjde play-off, jestli budu mít formu a dostanu se na mistrovství světa. Kdybych tam hrál, tak by snad byla šance, aby mě podepsali," navázal sedmadvacetiletý centr.

Magnitogorsk nabízí lukrativní prodloužení angažmá

Nejproduktivnější hráč české extraligy z minulé sezóny nechce spekulovat nad tím, na jakou nabídku smlouvy by klubu z Kalifornie kývl. "Nechám to na agentovi. Ale určitě nebudu chtít, aby mě v sedmadvaceti letech nějak zkoušeli a poslali na farmu. Budu to chtít zkusit a snažit se využít šanci. Kdybych ale nedostal příležitost v prvním týmu, tak bych rád do Evropy. Farma by byla krok zpátky," podotkl Marek.

V evropské sérii má Marek v této sezóně bilanci šesti branek v šesti zápasech a v ruské lize je s 43 body za 17 branek a 26 asistencí z 42 utkání sedmý v kanadském bodování. "Ty dva turnaje Euro Hockey Tour mi vyšly. Byli tam i zástupci New York Rangers a řekli mému agentovi, že byli spokojení a že by to mohlo letos vyjít. Ale říkal jsem si pořád, že je tam hodně Čechů a bude hrozně těžké se tam prosadit. Jsem rád, že jsem dostal šanci jít do jiného týmu," konstatoval hokejista.

K setrvání v ruské superlize však láká Marka i Magnitogorsk. Těsně před startem ročníku ho draze vykoupil z pražské Sparty, protože hledal náhradu po oslabení týmu, především po útěku Jevgenije Malkina do Pittsburghu. "Bude to těžké rozhodování. Dostal jsem teď v Magnitogorsku opravdu lukrativní nabídku smlouvy," dodal Marek.

Reklama