Hlavní obsah

Edmonton vzdal poctu Messierovi, vyvěsil jeho jedenáctku

EDMONTON

Bývalý hokejový útočník Mark Messier se dočkal po slavnostním vyvěšení svého dresu s číslem 11 v hale New Yorku Rangers stejné pocty také od Edmontonu Oilers. Tedy týmu, s nímž vyhrál pět ze svých šesti Stanleyových pohárů a který díky němu, Waynu Gretzkému a dalším legendám vládl dlouhou dobu zámořské NHL.

Článek

Během čtyřicetiminutového ceremoniálu před úterním utkáním proti Phoenixu aplaudoval Messierovi vedle vyprodané haly Rexall Place i Gretzky, který momentálně působí ve funkci trenéra Coyotes. "Chtěl bych poděkovat vám všem za vaši podporu. Oilers jsou ve světě sportu pojmem," řekl Messier poté, co objel na bruslích se Stanleyovým pohárem kluziště.

V edmontonské hale visí také repliky dresů Gretzkého, Granta Fuhra, Jariho Kurriho, Paula Coffeyho a Ala Hamiltona. "Je to mimořádná událost i proto, že jsem se tady narodil a vyrůstal. Stát tady při takové poctě je úžasný zážitek," uvedl šestačtyřicetiletý hokejista.

Rád by pokračoval jako manažer

Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL (1887 bodů) oficiálně oznámil konec kariéry 12. září 2005, předtím však kvůli výluce soutěže rok nehrál. Když se s ním v lednu 2006 loučili Rangers před zápasem v Madison Square Garden právě proti Edmontonu, vyšplhala se cena lístků na černém trhu až na neuvěřitelných 30 tisíc dolarů.

Poslední dobou se objevily zprávy, že by se legendární útočník rád vrátil do NHL, ne jako hráč, ale na postu generálního manažera a nejraději rovnou v New Yorku Rangers, kde by ve funkci vystřídal Glena Sathera. V týmu působil Messier deset sezón, v roce 1994 jej dovedl ke Stanleyově poháru a zakončil tam i svou hráčskou kariéru.

Reklama

Související témata: