Hlavní obsah

Nováček Kalus zatím v NHL skóruje z každé střely

BOSTON

Hokejistům Bostonu chybí odehrát v NHL už jen tři zápasy a mají po sezóně. Podruhé za sebou budou chybět v zápasech play-off a tak mohou v poklidu myslet na další ročník. Jednou z mála pozitivních událostí posledních dnů je tak pro činovníky klubu objevení nového talentu - český útočník Petr Kalus by jednou mohl být budoucností Bruins.

Článek

Devatenáctiletý Kalus naskočil do NHL poprvé 24. března, kdy jej Boston povolal z farmy v Providence. V zápase proti New York Rangers strávil na ledě jen něco přes čtyři minuty čistého času. Trenéry však svou hrou zaujal a o den později proti Pittsburghu už hrál přes jedenáct minut a zvládl patnáct střídání.

Jako nováček měl za úkol spíše defenzivní úkoly, ale za další dva dny proti Ottawě se také dostal ke střele na branku a hned z toho byl první gól v NHL. Stejná střelecká efektivita mu vydržela i nadále. V neděli střílel v utkání s Atlantou - další gól, a třetí branku si ze své třetí střely v soutěži připsal v pondělí proti New Jersey.

Skórovat třikrát z prvních tří střel v NHL se za posledních dvacet let vedle Kaluse podařilo jen dvěma hráčům. Jedním z nich byl v roce 1987 útočník Pittsburghu Rob Brown, a tím druhým Kalusův krajan Jan Čaloun v dresu San Jose v roce 1996.

Trenér Bostonu je z Kaluse nadšený

"Je paráda ho sledovat na ledě. Hraje s velkou energií a ty jeho branky byly všechny pěkné. Svoji šanci využil nejlépe jak mohl, je fajn sledovat tak talentovaného hráče," chválil Kaluse trenér Bostonu Dave Lewis v rozhovoru pro deník The Providence Journal.

Když Boston přišel o šanci postoupit do play-off, Lewis povolal z farmy v Providence několik mladých hráčů, aby se aklimatizovali na NHL. "Když do týmu přicházejí mladí kluci, přinesou zpravidla hodně nadšení pro hru. Navíc se také naučí, jak to v NHL chodí," řekl Lewis, jenž počítá s tím, že v dalších zápasech dá Kalusovi ještě více prostoru. "Další zápasy budou hodně důležité. Chceme vidět, jak to dál zvládne," dodal.

V záložním týmu patří k nejtrestanějším

"Jeho rychlost kombinovaná s fyzickou hrou a odhodláním vyhrávat, navíc má skvělou střelu - to vše z něj dělá dobrého hráče. A bude ještě lepší," přidává další chválu asistent generálního manažera Bruins Jeff Gorton. "Dostávám teď hodně důvěry, jsem maximálně spokojený," tvrdí skromně samotný Kalus.

Kalus prošel mládežnickými výběry Vítkovic a v sezóně 2004-05 debutoval i v seniorské extralize. Poté si ostravského rodáka vybral v draftu Boston jako 39. hráče celkově a Kalus zmizel do zámoří. Do prvního týmu Bruins se napoprvé neprotlačil a tak loňskou sezónu odehrál za tým Regina Pats v juniorské WHL. Mezitím stačil i startovat na juniroském mistrovství světa v Kanadě, kde český výběr skončil šestý.

Většinu letošní sezóny strávil Kalus na farmě v Providence Bruins v AHL. Během 40 zápasů nasbíral třicet kanadských bodů za třináct branek a sedmnáct asistencí. Také ale stihl nasbírat 105 trestných minut, více má v týmu jen obránce Sean Curry. V Providence se Kalus potkal také s dalšími krajany Davidem Krejčím a Petrem Tenkrátem.

Reklama

Související témata: