Hlavní obsah

Rakousko se těší, co předvede Vanek ve Stanley Cupu

VÍDEŇ

Ještě nikdy nevzhlíželi hokejoví fanoušci v Rakousku k bojům o Stanleyův pohár s takovým zájmem a očekáváním jako letos. Může za to útočník Buffala Sabres Thomas Vanek, syn českých rodičů Jarmily a Zdeňka Vaňkových. Třiadvacetiletý hráč si dokázal ve své druhé sezoně v NHL vybudovat pozici hvězdy v mužstvu, které se stalo nejúspěšnějším týmem základní části.

Článek

Vanek byl s 84 body druhým nejproduktivnějším hráčem klubu, se 43 góly nejlepším střelcem a v hodnocení účasti hráčů na ledě při vstřelených a obdržených brankách je se 47 body dokonce nejlepší v celé lize.

Rodák z Badenu u Vídně vyrůstal v Zell am See a ve Štýrském Hradci, ale když v roce 1988 vynikl při mezinárodním žákovském turnaji, vydal se za hokejem do Kanady. Získal tam stipendium, hrál za univerzitní týmy a v nižší soutěži AHL a v roce 2003 byl jako pátý v pořadí draftován Buffalem.

V roce 2004 podepsal tříletou smlouvu, která mu zajišťuje příjem 942 000 dolarů za sezónu. První rok hrál na farmě v Rochesteru, v NHL se poprvé objevil 5. října 2005.

Jako nováček to měl těžké 

Už první sezóna v elitní lize se mu celkem vydařila, v základní části dal 25 gólů a byl druhým nejlepším střelcem mužstva. V play-off však prakticky nedostal šanci, protože trenér Lindy Ruff mu vyčítal nedostatečné nasazení.

"Byl to pro mě dobrý zaučovací rok," uvedl Vanek. "Někteří čekali, že budu hned dávat 35 až 40 branek za sezónu, ale jako nováček to člověk má těžké. Musí se učit a nedostává tolik prostoru. Dnes už mám větší důvěru trenéra a cítím stále větší jistotu," dodal.

Čeští hokejisté budou mít na mistrovství světa v Rusku v základní skupině za soupeře mimo jiné nováčka soutěže z Rakouska, ale že by je potrápil Vanek, se zřejmě obávat nemusejí. Při současné formě Sabres se očekává, že tým dojde ve Stanley Cupu hodně daleko.

Reklama

Související témata: